Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 7 januari 2020
Olika preventivmedel

Igår morse rapporterade TT att försäljningen av dagen-efter-piller har ökat med 30 procent de senaste tio åren. Enligt Åsa Ernevik, barnmorska på RFSU är en av anledningarna att det numera finns större medvetenhet om preventivmedlet.

Men trots den ökade medvetenheten har dagen-efter-piller lämnat många frågetecken efter sig. Åsa Holstein, barnmorska och VD på Babygruppen ger därför svar på sex frågor om akuta p-piller.

Minskar dagen-efter-piller mina chanser att bli gravid?

– Det dagen-efter-pillret gör är att skjuta fram mensen vilket innebär att ägglossningen förskjuts. Så pillret i sig hindrar inte graviditet eller stöter bort redan manifest graviditet. Därför är det viktigt att ta det så snabbt som möjligt efter ett oskyddat samlag.

Är det farligt att använda dem för ofta?

– Nej, det är inte farligt att använda för ofta och det är bättre att ta det än att inte ta det om du inte vill bli gravid. Men metoden ska aldrig användas som ersättningen för preventivmedel. Om det används ofta kommer dina menstruationer att påverkas eftersom du rubbar cykeln. Man kan även med fördel sätta in en spiral inom 5 dygn efter ett oskyddat samlag, som förhindrar graviditet från det oskyddade samlaget samt ger dig ett fortsatt säkert skydd. Av dagen-efter-pillret kan man få huvudvärk, illamående och mellanblödningar.

Minskar akuta p-piller mina chanser att bli gravid?

– Nej, inte dina framtida chanser.

Påverkar det mina andra preventivmedel?

– Dagen-efter-pillret påverkar dina p-piller. Har du p-piller som du har glömt ta och därför tar dagen-efter-piller så är det viktigt att du fortsätter med ditt p-piller och skyddar dig med kondom ytterligare 2 vecka.

Vad händer om man använder dagen-efter-piller cirka två gånger i månaden?

– Om du använder dagen-efter-piller två gånger i månaden behöver du uppsöka en barnmorska för att hitta ett preventivmedel som passar dig. Dagen-efter-piller är något som skall användas i nödfall.

Vad motsvarar ett dagen-efter-piller i hormonmängd?

– Det är högre doser än i vanliga så kallade kombinerade p-piller.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 31 januari 2017, senast uppdaterad 7 januari 2020