Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 december 2016
Två personer som är på väg att kyssa varandra.

Enligt Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU speglar resultaten från undersökningarna ett missnöje hos svenskar då majoriteten inte anser att våra förväntningar på sexlivet infrias.

Det kan handla om att man saknar en partner, men även en ekonomisk stress, trötthet och att man inte prioriterar sex, samtidigt som man säger att det är viktigt med sex.

Varför svensken då har mindre sex än tidigare, trots att undersökningar visar att man vill ha mer kan ha och göra med dagens jämställdhetspåverkan. Att det finns en önskan att båda parter ska vilja ha sex samtidigt. Det berättar Pelle Ullholm i programmet Vetenskapsstudion på SVT.

Det finns även olika former av stress som har inverkan, höga förväntningar på livet är en faktor, men ännu mer negativt är ekonomisk stress som framförallt drabbar lågutbildade kvinnor, enligt Pelle Ullholm.

Prestationsångest

Den som har en partner har sex i genomsnitt fyra gånger i månaden, medan den som är singel bara har hälften så många gånger. Enligt Suzanne Larsdotter, sexolog och sexualupplysare på RFSU, finns det både fysiologiska och psykologiska orsaker till bristande lust. När det gäller män så anser hon att vi måste slut att tänka på penisen som en maskin som alltid fungerar:

– Det finns förväntningar på att mannen alltid ska kunna prestera en erektion och en ejakulation, samtidigt som han ska vara jämställd och omvårdande i hemmet. För kvinnor kan utebliven orgasm leda till minskad lust och om kvinnor ska kunna få orgasm, då är mer klitorisstimulans viktig, säger Suzanne Larsdotter till SVT.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 december 2016