Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 mars 2017

Foto: Wikimedia commons.

Sex månader in i deras tvååriga projekt har forskargruppen lyckats skapa en färdig prototyp med hjälp av kitosan, ett material som finns i skalen hos många kräftdjur.

– Om denna produkt kommer ut på marknaden kan det verkligen hjälpa oss att minska vårt avfall. Det kan även komma att förbättra vår livsmedelsexport då plasten har antibakteriella egenskaper, säger Irene Samy, en professor som övervakar projektet.

Processen går till som så att forskarna köper oönskade räkskal från restauranger, stormarknader och lokala fiskare till billiga priser. Skalen rengörs, genomgår en kemisk behandling, malls ner och löses upp i en vätska som sedan torkar. Slutresultatet blir en tunn film av plast.

– Egypten importerar cirka 3500 ton räkor som i sin tur resulterar i ett 1000 ton berg av räkskal. Istället för att kasta bort skalen, kan vi istället göra biologiskt nedbrytbara plastkassar, säger Hani Chbib, forskare i projektet.

Forskargruppen har än så länge enbart producerat små prover av plasten. En kommersiell produktion är därför en bit bort, men teamet arbetar hårt för att utveckla egenskaper som skulle kunna göra det möjligt.

– Vi fortsätter att arbeta på att förbättra termisk stabilitet och hållbarhet, säger Irene Samy.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 3 mars 2017