Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 14 november 2016

Hur mycket du saltar på maten verkar vara ärftligt.

Tidigare forskning har visat att två olika genvarianter kan förstärka bittra smaker. Det är en förklaring till varför vissa verkligen avskyr broccoli och andra mörkgröna grönsaker som brysselkål. Det smakar helt enkelt mycket mer bittert än vad vi som inte bär på dessa genvarianter kan förstå.

Nu visar preliminära resultat från en ny studie att samma genvarianter också ökar sannolikheten att du saltar maten lite för mycket.

Studien undersökte 407 personer i 50-års åldern som redan hade två eller flera riskfaktorer för hjärtsjukdom. Bland deltagarna jämfördes de som bar på någon av ”bitter-generna” och de som inte bar på någon av genvarianterna. Det visade sig att de som var speciellt känsliga för bittra smaker också hade två gånger högre risk att överskrida rekommenderat dagligt intag av salt.

Rekommenderat dagligt intag av salt

Höga halter av salt får vi lätt i oss i kosten om vi äter mycket hel- och halvfabrikat eller på restaurang, eller helt enkelt är frikostiga med saltkaret. För mycket salt i maten är en riskfaktor för högt blodtryck som i sin tur kan leda till hjärtattack eller stroke.

Vanligt bordssalt består av natriumklorid men rekommendationer för dagligt intag ges vanligtvis i förhållande till enbart natrium. Enligt Nordiska näringsrekommendationer bör intaget av natrium inte överskrida 2,4 g natrium om dagen vilket motsvarar ungefär 6 gram salt.

Forskarna bakom studien undrar fortfarande om individer med en överkänslighet för bitter smak använder salt för att täcka bitterheten eller om de även känner salt smak starkare och använder mer salt för att de tycker om det. Detta blir framtida spår för forskningen.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 14 november 2016