Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 oktober 2016

Forskare i Berlin har studerat 477 000 deltagare och speciellt undersökt de personer som drabbats av levercancer under en tioårsperiod. Blodprover från dessa patienter i jämförelse med friska kontrollpersoner visar att selenbrist är en riskfaktor för levercancer.

Selen-brist har tidigare kopplats till allvarliga sjukdomar som tjocktarmscancer och autoimmuna sjukdomar men nu visar forskare att låga nivåer av selen kan ge så mycket som fem eller tio gånger högre risk för levercancer.

Vikten av en balanserad kost

Höga nivåer av selen i blodet, å andra sidan, verkar minska risken för cancer i levern men det är för tidigt att säga om tillskott av selen har en skyddande effekt. Än så länge är det främst viktigt att få i sig en balanserad kost där selen spelar en viktig roll menar forskarna bakom studien.

Var finns selen?

Selen är ett grundämne som finns naturligt i jorden och i växter. Vi får i oss det genom bland annat fisk, skaldjur, kött, mjölk och ägg. Men selen-halten varierar över jordklotet. Nivåerna i jorden är betydligt lägre i Europa jämfört med Nordamerika till exempel. I Tyskland där nivåerna är speciellt låga ges till och med selen-tillskott till boskapsdjur.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 31 augusti 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016