Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 18 augusti 2016

Vilka fetter är bra fetter? Hur mycket fett är för mycket fett? Är det verkligen nyttigt med avokado?

Vilket sorts fett mat bör innehålla är en evig debatt som ständigt uppdateras med nya upptäckter. Tidigare har man sagt att det är farligt att äta för mycket omättade fetter, men nu har vinden vänt och svensk forskning vågar sig påstå något helt annat.

Skärmavbild 2016-08-18 kl. 14.44.42

– Även om studien inte kan bevisa något orsakssamband, stärker resultaten ändå nuvarande kostråd att byta ut en del hårda fetter i kosten, det vill säga de med hög andel mättade fettsyror, mot mjukare fetter, till exempel vegetabiliska oljor med hög andel omättade fettsyror, säger David Iggman, läkare vid Svärdsjö VC i Falun och forskare vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna tog fettvävsbiopsier och blodprover hos 853 män vid 71 års  som var tvungna att fylla i en matdagbok i sju dagar.

Skärmavbild 2016-08-18 kl. 14.43.41

Andelen fleromättade fettsyror i fettväven som togs från männens underhudsfett speglade hur mycket de ätit av dessa fettsyror på lång sikt, och detta verkade särskilt gälla linolsyra.

Deras resultat visade att ett alltför lågt intag av fleromättade fettsyror ökade risken att dö i förtid. Medan de testpersoner som hade skrivit in ett bra dagligt intag av fettsyrorna hade minskat sin risk att dö i förtid med 10 procent.

När det gällde omega 3 fetter sågs inga tydliga samband med risk för hjärt- och kärlsjukdom eller dödlighet.

Skärmavbild 2016-08-18 kl. 14.45.02

I den här studien upplyser de alltså inte omvärlden att äta mer snabbmat, snarare erkänner de att det är svårt att hitta en godkänd balans i upptag av olika näringsämnen. Den här studien kan därför vara ett värdefullt tillskott till kunskap om sambanden mellan kost och sjukdom. Det är också en framåtblickande studie som granskat kopplingarna mellan olika fettsyror i fettväven, hjärt– och kärlsjukdom och dödlighet från alla orsaker.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 18 augusti 2016