Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 24 april 2017

Folkhälsomyndigheten uppmärksammar denna vecka vaccinationsveckan genom att presentera statistik över hur många fall av allvarliga sjukdomar som har stoppats i Sverige tack vare vaccinationer.

Allmän vaccination för bland annat mässling, polio, difteri och påssjuka infördes mellan 1940- och 1980-talet i Sverige och har sedan dess lett till en dramatisk minskning av antal sjukdomsfall.

Så här vanliga var sjukdomar förr jämfört med idag, efter införande av allmänna vaccinationsprogram.

Bilden visar hur många personer i Sverige som rapporterades ha sjukdomarna året innan allmän vaccination mot respektive sjukdom började erbjudas, jämfört med antalet rapporterade fall 2016. Antalet fall av Hib och invasiv pneumokockinfektion gäller barn under fem år. (Bild från Folkhälsomyndigheten.)

Varför säger föräldrar nej till vaccination?

Enligt Folkhälsomyndigheten är det framförallt låg kunskap om sjukdomar, eftersom de blivit så ovanliga i Sverige att vi inte längre har förstahandsupplevelser, eller oro för vaccinationers biverkningar som gör att vissa föräldrar väljer att inte låta vaccinera sina barn.

Dock är det ovanligt i Sverige. Över 97 procent av föräldrar förebygger sjukdomar genom att låta sina barn vaccineras.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 24 april 2017