Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 26 september 2016

Kvarsittning har sedan långt tillbaka i tiden innefattat extrastudier i form av bonuskapitel i matematikboken eller tyst läsning för sig själv. Enligt en skola i Baltimore är detta koncept helt ute ur tiden och resulterar istället i rastlöshet eller småprat mellan bänkrader.

De har istället var ett straff som, enligt de själva, får elever att tänka på deras handlingar men i kombination med meditation.

Vetenskapen har börjat titta på meditationens effekter på våra sinnen och kroppar och har hittills hittat några intressanta effekter.

En studie, föreslog meditation för praktiserande soldater som ett skydd mot svåra upplevelser och minnen. En annan studie ville använda meditation för att förbättra människors uppmärksamhet och fokus.

Skolan i Baltimore har valt att haka på denna meditationstrend och därför skapat ett rum som de kallar ”Mindful moment room”. Där får elever som agerat illa mot andra elever eller lärare sitta och fokusera på andningen medan instruktörer går runt och lär ut olika övningar, som tungrullning eller yoga.

– Det är fantastiskt. Man tror inte att barn kan sitta tysta och meditera i tystnad, men det gör de, säger Kirk Philips, Holistic Me koordinator vid Robert W. Coleman.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 26 september 2016