Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 25 oktober 2016

Forskare i Storbritannen och Nya Zeeland har hittat en potentiellt ny användning för elektroniska cigaretter hos rökare som vill sluta men som – utan cigaretter – istället går upp i vikt.

De fann att det är nikotinet i cigaretterna som gör rökare mindre benägna att äta för mycket och föreslår därför e-cigaretter, som innehåller nikotin men ingen tobak. Detta, enligt forskarna, kan hjälpa de som försöker sluta röka att inte gå upp i vikt under avvänjningsprocessen.

Röktobak kan leda till dödliga sjukdomar så som lungcancer och är känt för att undertrycka aptit. Många röker till och med för att behålla sin kroppsvikt i schack.

Människor som slutar röka säger att de gått upp i vikt och risken för att bli fetare avskräcker dem från att försöka sluta helt.

– Viktökning hindrar vissa rökare från att sluta, så vi måste undersöka alternativa sätt att hjälpa dem kontrollera sin vikt samtidigt som man undanröjer riskerna för tobak, säger Linda Bauld, professor vid UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies.

Många folkhälsospecialister tror att e-cigaretter är ett bättre alternativ än ”vanlig” rökning, men att det fortfarande finns många frågetecken gällande dess långsiktiga påverkan.

– E-cigaretter är inte ofarliga och det finns inga bevis på att det hjälper en att ned i vikt, därför ska man inte gå och rekommendera detta till icke-rökare, säger Susan Jebb, dietprofessor vid Oxford University.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 25 oktober 2016