Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 maj 2016

ketamin-depression-behandling

Ett av de främsta problemen med dagens behandling av depression är att effekten inte tar i förrän efter flera veckor. Forskare är därför på jakt efter ett läkemedel som ger snabba resultat.

Studier på möss har nu gett en lovande kandidat, nämligen narkosmedlet, och ibland partydrogen, ketamin. De vanligaste läkemedel mot depression påverkar ett signalämne i hjärnan som heter serotonin. Ketamin däremot påverkar ett annat signalämne som heter glutamat. I möss gav ketamin antidepressiv effekt snabbt och det höll i sig i tre dagar.

Ketamin är ett bedövningsmedel som används inom kirurgi och av veterinärer för att söva till exempel hästar. Efter att ett ökat antal rapporterade fall av ketamin-missbruk klassades ketamin som narkotika i Sverige år 2005. Drogen kan ge hallucinationer och en ”utanför-kroppen” känsla men kommer med allvarliga biverkningar som minnesstörningar och psykos.

Ketamin har också testats på människor i preliminära studier som heller inte alla är färdiga ännu. Men resultaten bådar gott. Jonas Åkeson berättar för Dagens Nyheter att ”många upplever en snabb antidepressiv effekt av behandling. Vi ger ketamin i en låg dos och under en längre tid, så det är få patienter som upplever biverkningar medan behandlingen pågår.”

Om du lider av depression, mår mycket dåligt och till exempel har självmordstankar ska du genast söka akutvård.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 6 maj 2016, senast uppdaterad 12 maj 2016