Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 7 december 2016

Bengt Wiberg är en av 20 vinnare på Venture Cups Top 20 Ideas list 2016 tack vare en snusprilla som inte svider och bränner mot det känsliga tandköttet och munslemhinnan.

– Det är otroligt roligt och en enorm ära att vara med på denna lista. Jag hade inte trott att det skulle spridas så här stort. Idag är jag en överlycklig snushälsoinnovatör, skrattar Bengt Wiberg.

Bengt Wiberg står bakom innovationen Sting free snus.

Bengt Wiberg vill hjälpa rökare att välja snus som inte svider och bränner. Fotograf Åke Hultqvist (Tobak & Mer).

Det var efter ett besök hos tandläkaren som Bengt Wiberg kom på idén till den nya prillan. Han hade mycket irriterat tandkött efter många år av snusande och det ville tandläkaren att han skulle sluta med.

Då satte han ett plåster längs ena långsidan av snusprillan så att han kunde snusa som vanligt men skydda tandköttet. Det lindrade smärtan och blev början på utvecklingen av ”Sting Free snus”. I snustillverkningsprocessen läggs ett tunt membran, bara 0,025 mm tjockt, längs ena långsidan av snusportionen som skyddar tandköttet från att irriteras samtidigt som nikotin kan utlösas som vanligt från den andra sidan.

Kan finnas i butik redan nästa år

Nu har Swedish Match tecknat licensavtal för ”Sting free snus” men har inte ensamrätt för tillverkning.

– Min förhoppning är att alla snusproducenter ska kunna erbjuda ett Sting free snus-alternativ i framtiden. Eftersom det inte är en ny snusblandning eller kemikalier som tillsatts, utan en snusrevolution för just portionspåsen, ska det inte finnas mycket som går emot att snustillverkare kan implementera förändringen. Det kan ju ta lite tid om den nya paketeringen kräver nya eller ombyggda maskiner eller liknande men förhoppningsvis finns ”Sting Free snus” att köpa nästa år.

Snusare tycker svidandet är obehagligt

”Sting free snus” vänder sig till de miljoner rökare i Sverige och världen över som vill sluta röka men som inte kan vänja sig vid känslan av snus som vanligtvis svider och bränner på tandköttet och munslemhinnan.

Bengt Wiberg berättar om en enkätundersökning som utfördes på över 650 snusande personer förra året.

– Hela 40 procent, både män och kvinnor, ogillar att snus svider och bränner. Det går kanske emot vad många tror, att det är den känslan som är hela grejen med snus. Men i själva verket var det bara 11 procent av kvinnor och 17 procent av män som tyckte att ”svidandet” var behagligt.

Rökare dör alldeles i onödan

– Många rökare vill vända sig till snus för att sluta röka men klarar det inte då snuset svider så mycket. Den smärttröskeln gör att folk faktiskt dör av hjärt- och lungsjukdomar alldeles i onödan. Den smärttröskeln är nu borta med hjälp av ”Sting Free snus”, förklarar Bengt Wiberg.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 6 december 2016, senast uppdaterad 7 december 2016