Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 21 mars 2017

Om du har drabbats av celiaki (glutenintolerans) är det en god idé att undvika just gluten då konsekvenserna kan bli förödande.

Men om det inte uppstår några problem vid intag av glutenprodukter, bör du fortsätta att äta de, då risken att utveckla typ 2-diabetes är betydligt större om du undviker dem.

Det konstaterar forskare från Harvard University som under 30 år följt 200 000 personer som regelbundet fått svara på frågor om sina kostvanor och sin hälsa.

12 gram gluten om dagen är bra för magen

Under de här åren utvecklade cirka 16 000 av testpersonerna typ 2-diabetes och analyser av resultaten visar att bland de som bara åt fyra gram gluten varje dag var risken att få diabetes 13 procent större. Medan risken var lägst för dem som åt cirka 12 gram gluten om dagen.

En genomsnittsperson äter cirka 7 gram gluten om dagen, enligt studien, vilket motsvarar cirka två brödskivor.

Studien lämnar oss undrande

Studien visar samtidigt att de personer som äter minst gluten också får i sig färre kostfibrer, någon som annars kan förebygga diabetes. Men i studien har forskarna inte tagit hänsyn till bristen på kostfiber i de 13 procenten, utan enbart brist på gluten.

Studien har inte heller något konkret svar på varför glutenbrist kan leda till diabetes.

 

Var denna studie intressant? Läs då mer om hur nordisk kost kan minska behovet av diabetesmedicin. 

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 21 mars 2017