Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 16 februari 2017
En pojke med sin pappa i en hängmatta.

Tidigare studier har kopplat ADHD till skillnader i hjärnvolym men med få deltagare i studierna har resultaten inte varit övertygande. Den senaste, internationella studien på ADHD har tagit hjälp av över 3200 personer, hälften med en ADHD-diagnos och hälften utan.

Hjärnavbildning med MRI visar att personer med ADHD har en aning mindre hjärnvolym totalt sett men speciellt i fem regioner av hjärnan som styr bland annat känslor, motivation och belöning.

– Resultaten från vår studie bekräftar att människor med ADHD har skillnader i hjärnstrukturen och därmed tyder på att ADHD är en störning i hjärnan. Vi hoppas att detta kan hjälpa att minska stigma, att ADHD bara är en ”etikett” för problembarn eller ett resultat av dålig uppfostran. Det är definitivt inte fallet och vi hoppas att studien kan bidra till ökad förståelse för diagnosen, säger Martine Hoogman, huvudförfattaren bakom studien i ett pressmeddelande.

Fem hjärnregioner kopplade till ADHD

De fem regioner i hjärnan som främst är påverkade är amygdala, hippocampus, skalkärnan, accumbenskärnan och svanskärnan. Bland annat amygdalan och accumbenskärnan styr känslor, motivation och belöningssystemet i hjärnan och har tidigare kopplats till ADHD.

Skillnaderna var mycket små och handlar enbart om några procent men är fastställda tack vare ett stort antal deltagare i studien. Resultaten var tydligast bland barn och skilde sig inte bland personer som blev behandlade med läkemedel mot ADHD.

ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och visar sig med symptom som impulsivitet, hyperaktivitet och problem med uppmärksamhet. Diagnosen drabbar omkring en av tjugo personer under 18 år. Två tredjedelar av dem har fortfarande symptom i vuxen ålder.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 16 februari 2017