Johanna Holmgren
Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 maj 2017
Äldre kvinna som ligger i en solstol och stickar.

Men trots att solkräm förhindrade fler från att bränna sig var inte metoden 100 procent effektiv.

– Det är bra att ha en helhetssyn. Du måste tänka på en kombination av åtgärderna, säger huvudförfattaren Hao Ou-Yang till Reuters.

Inför den nya studien rekryterade forskarna 81 ljushyade människor som skulle sitta i solen mitt på dagen vid sjön Lewisville, Texas under 3,5 timmar i augusti 2014. Deltagarna randomiserades att använda SPF 100 eller att använda en strandparaply i standardstorlek.

När de kontrollerades nästkommande dag fann forskarna 142 solbrända områden på de 41 personer som använde paraply, men bara 17 på de som använde solkräm.

Forskarna förklarar i tidskriften JAMA att parasoll är utformade för att blockera direkta strålar från solen, men de skyddar inte mot spridda strålar.

– Du vill inte bara lita på en metod för solskydd. Det säkraste sättet att skydda sig utomhus är att undvika att gå ut mitt på dagen, sitta i skuggan, bära skyddskläder och solskyddsmedel, säger Jennifer Stein, hudläkare vid NYU Langone Medical Center i New York City.

Johanna Holmgren
Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 20 januari 2017, senast uppdaterad 23 maj 2017