Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 november 2016
Mamma som håller sin nyfödda bebis. En stressad mamma kan utsätta sitt foster för samma känslor enligt ny studie.

Tidigare studier har också kunnat påvisa att det finns kopplingar mellan moderlig stress och senare mental hälsa och beteendeproblem hos avkomman i både människor och djur.

Stress är en dagligt problem som många svenskar lider av. Stress vid graviditet kan ofta uppkomma då kvinnan som bär på barnet är orolig över att någonting problematiskt ska hända med fostret innan födsel, under och efter födsel.

Nu har forskare publicerat ännu en studie där de lyfter fram de negativ konsekvenser stress kan ha på gravida kvinnor. Genom att studera gravida möss kunde de se att stress resulterade i förändringar av bakterier i tarmarna och moderkakan hos både mamman och avkomman.

De möss vars mammor var stressade, presterade sämre på ett hälsotest där ångest och stress mättes, jämfört med de möss vars mammor inte var stressade.

– Dessa möss hade mer ångest, tillbringade mer tid i mörka, avlägsna utrymmen och visade på svårigheter vid vissa typer av inlärning, även fast de inte var stressade efter födseln, säger Tamar Gur, psykiatriker vid Ohio State Wexner Medical Center Institute for Behavioral medicine, och en av forskarna bakom studien.

– Vi förstår redan att stress innan födseln kan vara dåligt för avkomman, men frågan är varför, säger Tamar Gur.

Då både avkommans och mammans tarmbakterier förändras på grund av mammans stress, kan det förklara hur och varför stress kan etablera sig hos ett foster innan födseln och kvarstå ända upp till vuxen ålder.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 23 november 2016