Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 2 januari 2017
Snötäckta granar.

– Den stora förändringen är att vi har fått tätare skogar. Glesa skogar har växt igen. Den trenden ser vi i hela Europa, säger Göran Ericsson, professor i viltforskning vid SLU till TT.

Främsta anledningen till dess tillväxt är att människor har lämnat landsbygden för städerna och att färre lantbruksdjur betar markerna.

Sverige har även arbetat medvetet med att återbeskoga mark sedan förra sekelskiftet. Idag är över hälften av Sveriges landyta skogsmark.

Göran Eriksson har en positiv inställning till framtiden och anser att skogens återhämtning är en mycket viktig framgång inom naturvården. Den negativa aspekten är däremot att jordbruksmark växer igen.

– Givet de mål vi har med en skog som dels ska producera virke och biomassa men även rekreation, då är det en bra utveckling. Sedan kan man fråga sig om det är en önskad kulturell utveckling att jordbrukslandskapet växer igen. Men pratar man om Sverige och norra Europa, där återtar skogen egentligen sin naturliga utbredning, säger Göran Ericsson till TT.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 2 januari 2017