Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 17 juni 2016

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket är en av de som inte anser  att frukost är dagens viktigaste mål.

– Det är hela dagen som spelar roll. Det är inte så att man får asa-brungard-konde-livsmedelsverketnäringsbrist om man äter bra i övrigt. Men det som kan hända är att man hamnar i en dålig cirkel, säger hon till Dagens Hälsa.

Det är inte lika många barn som väljer att hoppa över lunchen. Andelen är 17 procent och det gäller både flickor och pojkar oavsett ålder.

Statistiska centralbyrån anser att en av anledningar till att fler barn är trötta i skolan är för att de inte äter sin frukost.

Sju av tio barn har känt sig trötta under skoldagen minst en gång i veckan under det senaste halvåret enligt deras undersökning.

Statistik från Statistiska centralbyrån.

Statistik från Statistiska centralbyrån.

– När man hoppar över måltider så blir man oftast sugen på något annat. Man kanske går till kiosken och köper en chokladkaka eller någon sockerrik mat. Om man då gör det innan lunch för att man inte ätit någon frukost så kanske man inte är sugen på lunch istället, säger Åsa Brugård Konde.

Hon rekommenderar därför att barn – och vuxna – äter frukost, som inte innehåller för höga halter socker. Ett tips är därför att kolla så att produkterna är nyckelhålsmärkta då det innebär att de innehåller låga halter socker.barn-lunch

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 16 juni 2016, senast uppdaterad 17 juni 2016