Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 17 januari 2017
Bebis som fått vaccin mot rotaviruset.

Rotaviruset är världens vanligaste orsak till diarrésjukdom (maginfluensa), hos späda och små barn.

Omkring 2000 barn om året blir inlagd på sjukhus på grund av svår magsjuka och i sällsynta fall dör små barn av uttorkning.

Det går att stoppa magsjukeviruset, med ett drickvaccin som används i både USA, Finland och Norge.

Jönköping och Stockholm har redan börjar erbjuda alla nyfödda gratis vaccinering.

– Jag tror att det är en stor fördel för barnen i Sverige och för familjerna som till stor del kommer att slippa den här svåra sjukdomen. Jag tror att det blir en vinst för oss alla, säger Ann Lindstrand som är enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Foklhälsomyndigheten har utrett om vaccinet borde vara en del av det allmänna vaccinationsprogrammet för alla barn som ges på BVC. Det skulle minska kostnaderna i samhället med 120 miljoner per år.

Myndigheten kommer lämna sin rekommendation den 6 februari, sedan är det upp till regeringen, det skriver SVT Nyheter.

Ovanlig biverkan

Det finns någonting som kallas tarminvagination och som kan uppstå vid intag av vaccinet. Det innebär att en tarmbit hakar upp sig på en annan tarmbit.

– Den biverkan är mycket mycket ovanlig och går att behandla. Detta är ett väl studerat vaccin i Europa och alla världsdelar och flera hundra miljoner doser har redan givits.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 17 januari 2017