Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 21 mars 2017

Tidigare studier på havandeskapsförgiftning har visat att kvinnor som är drabbade har en ökad mängd hemoglobin från fostret i moderkakan. Höga nivåer av fosterhemoglobin är giftigt och leder till skador på mammans organ och blodkärl.

Nu har forskare vid Lunds universitet upptäckt ett kroppseget protein vid namn A1M som fungerar som rengöringsmedel för de giftiga ämnena som cirkulerar i mammans blodomlopp.

Än så länge har proteinet A1M enbart studerats i djurförsök, med gott resultat, men kliniska studier på människor börjar redan nästa år.

Världens första medicin mot havandeskapsförgiftning

Forskare bakom studien hoppas proteinet beter sig på samma vis i människor och att det inte bara lindrar symptom utan helt botar sjukdomen.

Om allt går som det ska blir det världens första läkemedel mot havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi, vars symptom är svullnad, höga stresshormonnivåer, högt blodtryck och protein i urinen.

Idag kan preeklampsi enbart behandlas med medicin mot högt blodtryck och det enda botemedlet är att avbryta graviditeten vilket ofta leder till att barnet föds mycket tidigt.

Varje år drabbas 10 miljoner människor av havandeskapsförgiftning i världen varav 76 000 dör.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 21 mars 2017