Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 1 mars 2018
Kvinna handlar grönsaker i en butik

Marknadsutvecklingen för kött 2017 visar, enligt Jordbruksverket, tydliga trender. Den totala förbrukningen av kött minskade med 2,6 procent eller motsvarande 2,2 kg per person. Det är den största årliga minskningen på nästan 30 år, sedan 1990.

Svenskar äter mindre av alla köttslag utom lamm, med störst minskning av nötkött, följt av griskött och sedan matfågel.

Äter mer svenskt kött

Den andra tydliga trenden är att svenskar väljer svenskt kött när det väl är dags. Det visar statistik med ökad produktion och minskad import. Även samhällstrender de senaste åren pekar åt samma håll.

– Förtroendet för det svenska köttet är alltså högt, även om vi äter mindre kött totalt. Det finns många orsaker till den förminskade förbrukningen av kött, men vegotrenden, klimatdebatten och hälsoaspekter och etiska skäl är några, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare vid Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Historiskt perspektiv

Köttförbrukning har ökat i Sverige sedan 1990-talet med en ökning från 1990 till 2017 på 41 procent. Under 2013 till 2016 har förbrukning legat stabil med förskjutningar mellan köttslagen. Störst minskning i förbrukning bortsett från i år skedde 2012 med 1,7 procent.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 1 mars 2018