Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 juli 2016

Kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till mammografi, en röntgenundersökning av brösten som kan upptäcka exempelvis tumörer. Till skillnad från Göteborg, där hela 80 procent kommer på undersökningarna så är det enbart 60 procent från nordöstra stadsdelarna som går på mammografi.

Mammografi har tidigare kostat 100 kronor men är från och med nu helt gratis.

En utvärdering i Stockholms läns landsting visade att andelen som deltog i mammografi ökade när avgiften försvann och mer än genomsnittet i socioekonomiskt utsatta områden.mammografi-gratis-wordpress

För- och nackdelar med mammografi

Det positiva med mammografi är att det går att avslöja bröstcancer innan patienten fått några symptom. Risken är då liten att sjukdomer sprider sig och blir dödlig. Då kan man få en behandling som inte behöver vara så omfattande.

Men mammografi är inte alltid en pålitlig metod då det kan hända att bröstcancern inte syns på bilderna. Det finns även cancer som växer så pass långsamt att den aldrig ger några besvär. Därför behandlas all bröstcancer som om den vore farlig.

 

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 1 juli 2016