Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 18 oktober 2016
En älg vilar i en skog.

Parasiten som ger hjärninflammation hos älgar befaras bli vanligare om klimatet blir varmare.

Under 1980- och 90-talet märkte SLU-forskare av en hög dödlighet bland älgar. En orsak visade sig vara hjärnhinnemasken, en då okänd parasit.

Nu har forskare vid SLU studerat hur utbrett parasitproblemet är i Sverige. Efter att ha undersökt 1137 älgar menar forskare att parasiten finns över hela landet. Vanligast är den i mellersta Sverige där mer än hälften av de undersökta älgarna var infekterade. I södra Sverige är förekomsten lägst, men fortfarande är en av tio älgar drabbade.

Parasiten ger inflammation i älgens centrala nervsystem, bland annat hjärnan och kan ge rörelsesvårigheter, förlamning och till slut bli älgens död.

Ingen fara för människor

Vi kan själva se maskparasiten som flera centimeter långa, ihoprullade maskar i muskelhinnor i älgkött. Det är inte direkt aptitligt men det är ofarligt att äta. Människor kan inte ta skada av parasiten.

Forskarna bakom studien vid SLU påpekar att parasiten kan komma att bli ännu vanligare om klimatet blir varmare. Parasiten lever nämligen delvis i snäckor och sniglar som blir fler när det värmer på.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 18 oktober 2016