Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 24 januari 2017

Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen.

Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen och producerar livsviktiga hormoner som framförallt styr kroppens ämnesomsättning. En nedsatt funktion i sköldkörteln, eller hypotyreos, leder till att kroppen ”sänker tempot”. Detta kan visa sig genom många olika symtom som de flesta upplever som vanliga besvär i vardagen. Det är inte förrän en längre tid det kan kännas som om någonting är fel. I bildspelet ovan kan du klicka dig igenom några andra vanliga symtom för hypotyreos.

Ett av de få synliga tecknen, men som inte drabbar alla är struma. Det innebär att sköldkörteln svullnar upp, den kan kännas som ett tryck på halsen och ibland kan du själv känna eller se på halsen att körteln är större.

Orsaker till hypotyreos

Hypotyreos eller en försämrad funktion i sköldkörteln kan vara orsakat av en autoimmun sjukdom. Det kallas kronisk sköldkörtelinflammation och innebär att immunförsvaret av misstag förstör sköldkörtelceller.

En tidigare operation på eller sjukdom i sköldkörteln kan också störa funktionen och ge hypotyreos.

Så får du rätt diagnos

Sköldkörteln är kontrollerad av ett hormon från hjärnan som heter TSH. Mellan hjärnan och sköldkörteln sker en konstant kommunikation för att alla hormoner som produceras ska vara i balans. TSH från hjärnan signalerar till sköldkörteln att producera hormonerna T3 och T4 som i sin tur signalerar till hjärnan att produktionen är igång och det inte behövs mer TSH.

Ett blodprov kan på två sätt hjälpa att ställa diagnosen hypotyreos.

Vid försämrad funktion i sköldkörteln produceras inte tillräckligt med T3 och T4, detta kan mätas i blodet. Även hjärnans utsöndring av TSH kan mätas i blodet och ofta är TSH-nivån hög hos personer med hypotyreos eftersom mer och mer TSH produceras för att försöka stimulera sköldkörteln att komma igång med hormonproduktionen igen. En ultraljudsundersökning kan även användas för att få en bild av sköldkörteln.

Vad gäller behandling är det relativt enkelt, du får i tablettform de hormoner som sköldkörteln inte klarar av att producera.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 24 januari 2017