Taggat: adhd

Emelies budskap till mobbarna: ”Ni vann inte!”

Hon gick från botten till toppen. Emelie, 25, blev utsatt för mobbning under tio års tid. Här är hennes historia.

Upptäckt: högriskgener bakom Tourettes

För första gången har forskare identifierat genmutationer som med 90 procent säkerhet ökar risken för Tourettes syndrom. Forskare bakom studien ser en ljus framtid med helt nya möjligheter att utveckla effektiva behandlingar.

Kraftig ökning av sömnmedel till barn utan godkännande

Förskrivning av sömnmedlet melatonin ökar kraftigt bland både barn och vuxna i Sverige enligt Socialstyrelsen. Men läkemedlet är inte godkänt för barn utan förskrivs "off-label" förklarar utredare Peter Salmi.

NPF uppmärksammas på mjölkkartonger

Tillsammans med Arla har Hjärnfonden valt att starta sin kampanj ”Min fulla potential” på baksidan av mjölkpaket i hopp om att informationen når rätt målgrupp, de yngre.

Stor studie: Hjärnförändringar vid ADHD fastställda

Den hittills största studien på ADHD med hjälp av MRI-bilder visar på något mindre volym i fem viktiga hjärnregioner hos personer med ADHD.

Lakrits ”inte rekommenderat” för gravida kvinnor

Ny finsk studie tyder på att kvinnor bör undvika att äta stora mängder lakrits under graviditeten då det kan skada fostret. Men gränsen för vad som anses säkert är ännu okänd.

Vartannat barn med Downs har autism eller ADHD

Forskarna till studien anser att många av dessa barn är otillräckligt utredda och saknar rätt diagnos.

Vad vet vi egentligen om fluor?

Kan fluor i vårt dricksvatten orsaka autism, dyslexi, ADHD eller Alzheimer? Teorier florerar medan trovärdiga svar verkar ytterst svårt att få tag på.

Hundars sociala förmåga finns i deras gener

Hundars sociala förmåga påverkas av gener som också har betydelse för människans beteende, enligt en ny studie vid av forskare vid Linköpings universitet.

Forskare: Brusljud bättre än medicin mot ADHD

Forskare i Norge och Sverige har testat om hörlurar med brusljud kan hjälpa barn med ADHD att koncentrera sig. De menar nu att ljud har bättre effekt än mediciner.

Risk för ADHD ökar inom familjen

Det är känt att ADHD har en ärftlig komponent men hur mycket risken ökar att drabbas om en familjemedlem har diagnosen har varit oklart. Nu vill svenska forskare ge svar med omfattande studie.

Fler barn ordineras melatonin

Allt fler barn använder sömnläkemedlet melatonin för att kunna sova bättre. Förra året var det 23 000 barn mellan åldrarna 0-19 som brukade läkemedlet. Melatonin är ett sömnhormon som är naturligt i kroppen, men som läkemedel är det inte godkänt för barn. Det rapporterar ekot.

Storasyskon har högre risk för astma

Enligt forskare från Karolinska institutet är det de äldre syskonet som har lättast för att drabbas av astma och luftvägsinfektion. Anledningen är oklar, men forskarna tror att det har att göra hur mycket bakterier och virus som fostret utsätts för i mammans mage.

ADHD och arbetsnarkomani går hand i hand

En omfattande nationell undersökning visar att arbetsberoende är kopplat till ADHD, tvångssyndrom, ångest och depression.

Adhd-läkemedel kan påverka ditt barns hjärtrytm

De allra vanligaste adhd-läkemedlen som innehåller metylfenidat kan leda till rubbningar av hjärtrytmen hos barn och ungdomar, enligt Vetenskapsradion.