Taggat: Äldre

Var fjärde ung kvinna drabbas av ångest

En ny studie från Lunds universitet har undersökt trenden av ångest i Sverige sedan 1980-talet. Unga kvinnor drabbas mer och mer av ångest idag men när de blir äldre vänder trenden om.

Svenska forskare lyckas föryngra blodet

Forskare vid Lunds universitet har studerat gamla blodbildande celler i möss och benat ut hur dessa celler kan föryngras för att förebygga sjukdomar som blodbrist och blodcancer bland äldre.

Svenska forskare bakom genombrott för anti-aging

Svenska och ryska forskare samarbetar för att bromsa åldrande i en studie på möss. Nytt anti-aging läkemedel är redan påväg.

Stillasittande gör att du åldras inifrån

Din kronologiska ålder verkar inte ha så mycket att göra med hur gammal du ser ut på insidan. En avgörande faktor är snarare hur mycket du rör på dig.

Sitta och stå – enkelt test förutspår livslängd

Ett enkelt test som går ut på att sätta sig på marken och ställa sig upp igen visar sig kunna förutspå livslängd och ska påminna äldre människor om vikten av att hålla sig fysiskt aktiv.

Äldre mammor har bättre minne

Kvinnor som fött sitt sista barn sent i livet, har bättre minne efter klimakteriet visar en ny studie.

Latinamerikaner åldras långsammare

Latinamerikaner drabbas oftare av diabetes och inflammatoriska sjukdomar men lever längre än andra etniciteter. Hur kan det komma sig?

Den svenska ensamheten: fenomen eller myt?

Vi har pratat med ensamhetsforskaren Lena Dahlberg vid Karolinska Institutet för att lära oss mer om ensamhet och hur det uppstår i vårt samhälle.