Taggat: Alkohol

Regelbunden alkoholkonsumtion håller diabetes borta

Att konsumera alkohol upp till fyra gånger i veckan minskar risken för diabetes jämfört med de som inte dricker alkohol alls visar en överraskande ny studie från Danmark.

Bara ett glas vin om dagen ökar risk för bröstcancer

Efter en omfattande granskning rekommenderar forskare att kvinnor kraftigt begränsar sitt alkoholintag för att minska risken för bröstcancer. Men resultaten menar forskare också är uppmuntrande då kvinnor själva kan påverka många riskfaktorer.

Fettlever kan upptäckas smärtfritt utan biopsi

Forskare från Linköping universitet visar att en smärtfri MR-undersökning fungerar väl för att ställa diagnosen fettlever som annars upptäcks med biopsi. De vill även rekommendera att sänka gränsen för vad som anses vara en normal mängd fett i levern.

Svenskars hälsa blir bättre och bättre

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen lever vi både längre och friskare i Sverige. Men psykisk ohälsa ökar fortfarande och speciellt utsatta är kvinnor.

Banbrytande trend: Unga vuxnas attityd till alkohol

I IQ:s Alkoholindex 2016 som släpptes igår, 28 februari, framkommer det att synen på berusningsdrickande blivit mer tillåtande i Sverige, men inte bland unga vuxna.

Akademiskt begåvade ungdomar dricker oftare

Högpresterande tonåringar är mer benägna att dricka alkohol och använda cannabis än sina mindre smarta skolkamrater, visar en ny studie på brittiska ungdomar.

Alkohol en riskfaktor för prostatacancer

Ju mer du dricker desto högre är risken för prostatacancer visar en ny studie.

Kvinnor hinner ikapp män i alkoholkonsumtion

En ny internationell granskning visar att män och kvinnor nu har lika stor risk för alkoholrelaterade skador jämfört med början av 1900-talet.

KI backar efter kritik mot webbfilter

Förra veckan kom ett meddelande på Karolinska Institutets internwebb om ett nytt webbfilter som ska censurera vad anställda och elever söker på nätet. Efter reaktioner i sociala medier och internt backar nu institutet.

KI censurerar vad anställda får söka på nätet

I ett meddelande på Karolinska Institutets internwebb publicerades idag information om ett nytt webbfilter som ska stoppa forskare från att söka på ord som marijuana, alkohol och tobak.

4 personlighetsdrag som ökar risken för beroende

En professor i psykologi från Kanada har tagit fram ett personlighetstest som kan identifiera 90% av barn som riskerar att börja använda droger i tidig ålder. Nu används testet i en spännande antidrogkampanj i Europa, Australien och Kanada.

Alkohol: Lättare att avstå än att kontrollera

Forskare från Göteborgs universitet har sett att personer som söker behandling för sitt beroende och som har som mål att helt sluta dricka, klarar sig mycket bättre än de som istället vill lära sig att dricka måttligt.

Nytt hopp för behandling av alkoholism

En ny upptäckt har gett forskare ny framtidstro om att kunna hjälpa människor med alkoholproblem. I deras nya studie handlar det om bristen av ett visst enzym som styr impulskontrollen.

I England kan män och kvinnor dricka lika mycket

Englands regering uppdaterar sin alkoholguide och nytt för i år är att rekommendationerna är desamma för män och kvinnor.

Därför dricker du tills du stupar

Ny studie från USA ger förklaring till varför det är så svårt att säga nej till ett till glas.

Fosterskador av alkohol: ”Lägg inte hela skulden på kvinnan”

I doktorand Jenny Rangmars senaste avhandling förklarar hon vad som händer med vuxna som fått fosterskador när de låg i mammas mage. Hon berättar även vikten i att undvika alkohol som partner till en kvinna som är gravid.

Dina dödligaste vanor

Forskare har tagit fram den ultimata risklistan. Här listas dina vardagsvanor bland riskfaktorer att dö i förtid.

Glutenfri öl på Systembolaget

Vår panel smakar glutenfri öl från Systembolaget. Vilken passar bäst till grillfesten? Vilken är mest valuta för pengarna? Vi gör en djupdykning och sätter betyg.