Taggat: Allergi

Allergi eller covid-19 – vad är skillnaden?

Det finns ett flertal typer av allergier och luftvägsbesvär som ger symtom som förekommer vid influensa, förkylning och covid-19 – som orsakas av det nya coronaviruset. Det kan således vara svårt att veta vad ens symtom är ett tecken på. I denna artikel ger vi dig en fingervisning om skillnaderna mellan allergi och covid-19 som kan hjälpa dig att få rädd vård.

Kan jag använda allergimedicin under graviditeten?

Pollensäsongen är nära och många gravida undrar om allergimediciner går bra att använda under graviditeten. Barnmorska Åsa Holstein-Litzén svarar.

Pollenprognos 2018

Här hittar du information om hur pollensäsongen kommer se ut i Sverige i år, vilken typ av pollen som sprids just nu samt bra tips om symtom, behandling och vaccination mot björk- och gräspollen.

Vilken laktosfri mjölkdryck är nyttigast?

Idag finns många laktosfria alternativ för de som är inte tål komjölk, till exempel mandelmjölk och sojamjölk har blivit populära på senare år. I en ny studie reder forskare ut vilken sort som faktiskt har mest hälsosamt innehåll.

Husdjur är bra mot mer än bara allergi

Om du behöver en anledning till att skaffa hund, vad sägs om att de har en förmåga att skydda barn från allergier och fetma?

Var femte barn lider av matöverkänslighet

Då födoämnesöverkänslighet är vanligt barn skolbarn undviker föräldrar att återinföra vissa livsmedel till barnets kost efter en viss period. Detta resulterar i att många barn saknar korrekt diagnos när de blir äldre.

Felmärkt smink till barn kan ge allvarliga allergiska reaktioner

Under Läkemedelsverkets kontroll av kosmetikaprodukter riktade till barn upptäcktes allvarliga brister i märkning och varningstexter. Produkterna som kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner tas nu bort från marknaden.

Nya riktlinjer för barn med jordnötsallergi

En expertpanel i USA har tagit fram nya riktlinjer för hur föräldrar kan introducera jordnötter i kosten till barn med hög, medel eller låg risk för jordnötsallergi.

Omega-3-gen förutspår risk för flertal sjukdomar

Svenska forskare visar att en enda gen som kontrollerar nivåer av omega-3 och -6 i kroppen, är orsaken till varför vi drabbas i allt större utsträckning av flera sjukdomar som cancer, diabetes och IBS.

Var fjärde svensk är allergisk mot julen

För många är julen en mysig och trevlig tradition i glada vänners lag. Men för vissa uppstår istället situationer som involverar allt från rinnande näsa till utslag på huden på grund av luftburna allergener, enligt en rapport från analysföretaget Novus.

Matallergi kan stoppas med ny teknik

Forskare sägs ha utvecklat en teknik som kan användas för att behandla matallergier hos människor: ”Denna behandling kan vara livsförändrande för drabbade individer”, säger forskarledaren John Gordon från University of Saskatchewan.

Jordnötsplåster effektivt mot allergi

Ett plåster som långsamt doserar jordnötsprotein in i huden har testats som behandling för jordnötsallergi bland barn och ungdomar. De uppmuntrande resultaten har gjort att studien blivit förlängd.

Storasyskon har högre risk för astma

Enligt forskare från Karolinska institutet är det de äldre syskonet som har lättast för att drabbas av astma och luftvägsinfektion. Anledningen är oklar, men forskarna tror att det har att göra hur mycket bakterier och virus som fostret utsätts för i mammans mage.

Tumsugare kan ha mindre risk för allergi

Att suga på tummen och bita på naglarna är enligt många dåliga vanor men det kan ha en oväntad positiv effekt.

ICA återkallar chokladmuffins

ICA återkallar deras egna glutenfria chokladmuffins då produkten kan innehålla spår av mjölkprotein, vilket inte är deklarerat. Detta kan utgöra en risk för allergiker.

Kan fiberrik kost skydda barn mot jordnötsallergi?

De senaste 20 åren har matallergier som jordnötsallergi ökat dramatiskt i västvärlden samtidigt som vår kost har gått från fiberrik till fiberfattig. Det tror forskare i Australien kan ha med varandra att göra.

Förkylning eller pollenallergi?

Ibland är symtomen förvirrande lika. Ta vårt test för att reda ut vad som är vad.