Taggat: Alzheimer

Svenska forskare utnyttjar jäst som medicinfabrik

Svenska forskare står för ett genombrott i tillverkningen av komplexa läkemedel, med hjälp av enkla jästceller.

Ny möjlighet att studera Alzheimer i olika åldrar

Alzheimer sjukdom visar typiska symptom som minnessvårigheter i äldre patienter men de som drabbas när de är yngre är svårare att upptäcka då symptomen inte är lika välkända. Ny svensk forskning kan underlätta både diagnostik och behandling i framtiden.

Nya fynd om kvinnors genetiska risk för Alzheimer

En av världens hittills största dataanalyser kring Alzheimer granskar om kvinnor verkligen har högre genetisk risk att drabbas än män.

Bekräftat: Träning skyddar mot Alzheimer

En expertpanel har granskat alla vetenskapliga artiklar som undersökt koppling mellan fysisk aktivitet och demenssjukdomen Alzheimer och kommer fram till en enhällig slutsats.

Svenska forskare först med bilder på tidig Alzheimers

Forskare vid Lunds universitet har tagit hjälp av ett ”supermikroskop” för att för första gången ta bilder på Alzheimers sjukdom i hjärnan vid ett väldigt tidigt skede. Vad de upptäckte kan leda till helt nya behandlingsalternativ.

En plats för koffein i kampen mot demens

En ny studie från USA har identifierat 24 ämnen som kan skydda mot demens i möss. Ett av dem är koffein.

Bakteriefria möss skyddade mot Alzheimer

Svenska forskare kopplar magbakterier till Alzheimer. Den senaste studien från Lunds universitet visar att möss som helt saknar bakterier i tarmen är skyddade mot demenssjukdomen.

Finlands tips för att skydda mot demens

Ett bastubad då och då verkar skydda män mot demens visar (såklart) finska forskare.

Förhoppningar kvar för Alzheimerläkemedel

Trots Eli Lillys nederlag fortsätter andra läkemedelsbolag med sina forskningsprogram på samma spår för att hitta en behandling mot Alzheimer.

Läkemedelskandidat mot Alzheimer misslyckas

Läkemedelsföretaget Eli Lillys stora hopp har gått en dyster väg till mötes och ifrågasätter teorin om Alzheimers sjukdom som många andra läkemedelskandidater är baserade på.

Nytt lukttest kan identifiera Alzheimer

Forskning visar att nedbrytning av hjärnceller vid Alzheimer kan börja så mycket som tio år innan symtom som sämre minne. Därför är det viktigt att utveckla nya metoder för att hitta just dessa personer i riskzonen och ge dem tidig behandling.

Probiotika effektivt mot Alzheimer

För första gången testas probiotika mot alzheimer i människor.

Vad vet vi egentligen om fluor?

Kan fluor i vårt dricksvatten orsaka autism, dyslexi, ADHD eller Alzheimer? Teorier florerar medan trovärdiga svar verkar ytterst svårt att få tag på.

Framtidens alternativ till meningslösa antioxidanter

Forskare har länge trott på kopplingen mellan fria radikaler och sjukdomar som cancer, diabetes och Alzheimer. Men antioxidanter som motverkar fria radikaler har inte visat sig effektiva. Nu har forskare hittat alternativ.

4 anledningar att krydda med kanel

Kanel har visat sig ha antivirala och antiinflammatoriska egenskaper och har därför studerats i koppling till flera sjukdomar som Parkinson och cancer. Så på kanelbullens dag, unna dig en extra nypa kanel! 

Metallpartiklar från avgaser kan gräva sig in i hjärnan

Forskare i England har gjort en obehaglig upptäckt. I hjärnan på människor som bor i urbana miljöer har de hittat mängder av metallpartiklar som verkar komma från bilavgaser.

Alzheimermedicin ger lovande resultat i människor

Ett läkemedel mot Alzheimer har gått vidare från djurförsök till test på människor och nu är de första resultaten publicerade.

Alzheimers fick inte ta ifrån honom Willy Wonka

Den legendariske skådespelaren Gene Wilder gick bort i söndagskväll av komplikationer från sjukdomen Alzheimers. Han blev 83 år. Anledningen till varför han valde att inte gå ut offentligt med sin sjukdom får många fans att tåras.

Choklad minskar risk för Alzheimers

Choklad, den söta och oemotståndliga sockerdrogen har fått tusentals forskare helt tagna av dess superkrafter. Den här gången är det forskare i Portugal som säger att äldre människor som äter choklad kan minska risken att drabbas av Alzheimers.

Forskare: Farligt att grilla i aluminiumfolie

Under sommaren händer det allt som ofta att lunch eller middag vankas vid grillen med något gott att dricka i ena handen. Vad många inte insett tidigare – inklusive forskare – är att folie som är inlindat runt mat kan komma att läcka ut och sätta sig i maten. En stor hälsorisk, enligt en ny studie från Kairo.