Taggat: Ångest

Se hur din hjärna förändras av positiva tankar

Att observera sin egen hjärnaktivitet under tiden som man tänker på någonting lyckligt, kan bli en framtida metod för att behandla depression.

Att oroa sig lite är bara bra för hälsan

Nu hävdar amerikanska forskare att en lagom mängd oro kan gynna hälsan, motsatsen till vad för mycket oro kan göra med välbefinnandet.

Var fjärde ung kvinna drabbas av ångest

En ny studie från Lunds universitet har undersökt trenden av ångest i Sverige sedan 1980-talet. Unga kvinnor drabbas mer och mer av ångest idag men när de blir äldre vänder trenden om.

Traditionellt bot mot psykisk ohälsa utmanas

Nätterapi och motion kan bota depression och stress snabbare än traditionell behandling, enligt en ny studie av psykologen Catharina Strid som jobbar vid Lunds universitet.

Mindfulness lika slående som KBT

Forskare från Lunds universitet hävdar att mindfulness fungerar lika bra som KBT vid ett brett spektrum av psykiatriska symtom. En upptäckt som förenkla hanteringen av det ökande patientflödet i primärvården.

Kortisolöverskott slår hårt mot psykisk ohälsa

Höga halter av stresshormonet kortisol påverkar viktiga DNA-processer och ökar därmed risken för långvarig psykisk ohälsa. Fynden öppnar för ny hantering av stressrelaterade tillstånd som ångest och depression.

Stor studie på gener bakom social fobi träffar rätt

Det uppskattas att en av tio personer någon gång under sin livstid kommer drabbas av social fobi. En ny studie visar vilken gen i människans arvsmassa som kan ligga bakom ångestsyndromet.

Cannabisämne kan fungera som ångestbehandling

Forskare upptäcker att ämnet cannabidiol skulle kunna användas i behandling av ångestproblematik och fobier, utan önskade biverkningar.

Sociala medier ökar känslan av ensamhet – eller?

En amerikansk studie bekräftar att känslan av utanförskap ökar om användandet av sociala medier blir mer frekvent. Svenska forskare vill däremot upplysa om att det är på sociala medier, som hjälp mot utanförskap, finns att hämta.

Banbrytande forskning avslöjar terapins biverkningar

Många av de som lider av depression och ångest blir hjälpta av att gå till en psykolog. Men de finns även de som inte blir bättre eller till och med mår sämre, enligt en ny avhandling från Stockholms universitet.

Unga vuxna tar på sig för stor arbetsbörda

Enligt forskare ser unga i arbetslivet sig som solospelare med eget ansvar för att upprätthålla arbetsförmågan: "Jag tycker det är olyckligt", säger forskare Maria Boström.

Så ska du tänka när du handlar julklappar

För att slippa stressa eller ångest nu när julrushen är igång är det kanske lika bra att låta bli? Alternativt möta konsumentstormen med en smart taktik i bakfickan som gynnar både dig själv och de du ska köpa presenter till.

”Magic mushrooms” hjälper cancerpatienter med dödsångest

En enda dos av det hallucinogena ämnet psilocybin hjälpte patienter med grav depression och ångest visar två noggranna studier.

Effektiva metoder vid depression och ångest

Idag publicerar Läkemedelsverket och Socialstyrelsen sina rekommendationer för effektiv behandling vid depression och ångestsyndrom hos både vuxna och barn.

Psykisk ohälsa triggar fysiska sjukdomar hos barn

Psykisk ohälsa kan öka risken för vissa fysiska sjukdomar enligt en ny studie. Kan en depression orsaka magsjukdomar eller har båda tillstånden samma orsak i botten?

Trauma påverkar könen olika

Trauman som dödshot, sexualiserat våld eller en katastrof påverkar unga män och kvinnors hjärnor olika enligt en ny studie.

Lättare träning hjälper mot ångest och depression

Svenska forskare bekräftar via en stor studie att träning – oavsett intensitet – ger positiv effekt mot ångest och depression.

Äldre svenskar känner sig alltmer ensamma

Var tionde senior upplever svåra besvär av ångest, oro och rädsla och femton procent besväras av ensamhet. Det visar Socialstyrelsens årliga undersökning till alla äldre med äldreomsorg.

iPad lugnar barn före operation

Ny forskning visar att surfplattor fungerar lika bra som lugnande läkemedel för barn som ska opereras.

Barns empati minskar vid sömnbrist

En amerikansk studie granskade barnens emotioner och vilja att ta emot känslor under sömnbrist. Förutom framtida depression och ångest visade också studien att barnen hade svårare att tolk sina egna och andras känslor.