Taggat: Astma

Ny koppling mellan amning och allergier

Tidigare studier har visat motstridiga resultat om kopplingen mellan amning och allergier och astma. Nu visar Uppsala-forskare att amning inte ökar risken för astma men däremot hösnuva och eksem.

Astma hos barn kopplat till mammans exponering för plast

Många ftalater, mjukgörande ämnen i plast, är hårt reglerade i EU och får inte användas i leksaker som barn kan stoppa i munnen. Nu visar en studie att barn som exponeras för ftalater redan i mammas mage kan ha ökad risk för astma.

Husdjur är bra mot mer än bara allergi

Om du behöver en anledning till att skaffa hund, vad sägs om att de har en förmåga att skydda barn från allergier och fetma?

Andningsbesvär vid träning förväxlas ofta med astma

Forskare vid Uppsala universitet visar att många unga idrottare tar astmamedicin i onödan. Det finns effektiv behandling vid andningsbesvär under träning men då måste du först få rätt diagnos.

Enkel astmabehandling finns i mataffären

Forskare visar att omega-3 i vanlig fiskolja kan bromsa den inflammation som orsakar astma. Men vanliga mediciner som behandlar astma kan motverka effekten.

Var tredje person med astma feldiagnostiserad

En ny studie från Kanada visar att 33 procent av patienter med astma har fått fel diagnos. De flesta är besvärsfria och kan sluta ta läkemedel medan vissa har allvarliga sjukdomar som behöver helt annan behandling.

Tillskott under graviditeten minskar risk för astma

Ett lättillgängligt tillskott under tredje trimestern av graviditeten minskar risken för astma hos barnet med över femtio procent enligt en ny studie.

Ren inomhusluft – lika viktigt som astmamedicin

Fram med dammsugaren och släng ut katten. Om ditt barn ska få en lugn och harmonisk uppväxt utan astmaattacker alltför jämnan är ett rent hem lika viktigt som hens medicin, enligt amerikanska forskare.

Bröstmjölk kopplas till barns allergiutveckling

Barn som får astma och allergi i barndomen har redan som spädbarn förändrat immunförsvar vid slemhinnorna mot bakterier i tarmen, det enligt en studie från Linköpings universitet.

Pappans rökning i tonåren påverkar barnet

Det är sen tidigare känt att föräldrars rökning ökar risken för astma hos deras barn. Men få studier har undersökt om rökning före befruktning påverkan risken för astma i nästkommande generation.

Symptom på astma feltolkas

Enligt ny studie från Uppsala universitet har forskare upptäckt att många med andningssvårigheter förblir odiagnostiserade eller feldiagnostiserade med astma. ”Detta är ett viktigt område att studera …”, säger Carina Hagman, doktorand vid universitetet.

Lukt kommer inte bara från näsan

Nu har forskare hittat luktreceptorer som inte sitter i näsan, utan en annan del av kroppen. De reagerar inte på alla dofter, utan främst fruktiga och blommiga.

Nytt astmapiller kommer ersätta inhalatorer

Fevipiprant är namnet på det nya piller som – enligt forskare– visat fantastiskt lovande resultat. En sådan här upptäckt har inte skett på över 20 år.

Storasyskon har högre risk för astma

Enligt forskare från Karolinska institutet är det de äldre syskonet som har lättast för att drabbas av astma och luftvägsinfektion. Anledningen är oklar, men forskarna tror att det har att göra hur mycket bakterier och virus som fostret utsätts för i mammans mage.

Tumsugare kan ha mindre risk för allergi

Att suga på tummen och bita på naglarna är enligt många dåliga vanor men det kan ha en oväntad positiv effekt.

Broccolins superkrafter ökar

Broccoli har blivit något mer av en ”superfood”-råvara och visar sig innehålla mer hälsoeffekter än vad forskare tidigare anat. I kombination med denna nyhet delar Dagens Hälsa med sig av ett ljuvligt recept på en ost– och broccolisoppa, perfekt som vickning på midsommarafton.

Pollenallergi ökar hos vuxna svenskar

Idag lider var fjärde vuxen svensk av pollenallergi enligt en studie från Sahlgrenska akademin. En ökning som skiljer sig från pälsdjursallergi där drabbade svenskar varken ökat eller minskat de senaste 10 åren.