Taggat: Bakterie

Upptäckt: Tarmbakterierna som kan trigga MS

Två nya studier ger starka bevis för att tarmfloran kan vara utlösande faktor för den förödande nervsjukdomen MS.

Fett kan bekämpa bakterier som ger magsjuka

Forskare i Danmark visar att fettsyror som omega-3 kan oskadliggöra listeria-bakterier. Resultaten öppnar möjligheten att behandla farliga bakterier med fett.

Folkhälsomyndigheten får inte stopp på magsjuka från kyckling

Antalet personer som drabbas av tarmbakterien campylobacter i Sverige ligger fortsatt på en ovanligt hög nivå. Trots tidigare åtgärder som inte gett effekt tror Folkhälsomyndigheten att problemen finns hos kycklingproducenterna.

Bakterien som är skräddarsydd att överleva i din mage

Svenska forskare visar hur magsårsbakterien H.pylori undviker en säker död i magens sura miljö och utvecklar sig över tid för att bli bättre och bättre på att överleva.

Fall av tuberkulos minskar i Sverige

Antal fall av tuberkulos har minskat med 12 procent sedan förra året. En trend som visar samband med färre asylsökande i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Föroreningar i storstäder ökar hotet av antibiotikaresistens

Bakterier som orsakar luftvägsinfektioner är direkt påverkade av luftföroreningar visar ny studie. Storstäder med extrema nivåer av föroreningar blir därmed ett allvarligt hot mot människors hälsa.

Färdigskuren sallad en grogrund för salmonella

Påsar med färdigskuren sallad är ett enkelt och smidigt alternativ för en middagsbjudning. Men en ny studie från England visar att du kan få med dig en oinbjuden gäst i salladspåsen.

Så kan du bidra till att stoppa antibiotikaresistens

Just nu sprider sig bakterier som är resistenta mot flera sorters antibiotika snabbt över hela världen. Det innebär att bakterieinfektioner vi tidigare kunnat bota utan svårigheter, som lunginflammation, plötsligt blir dödliga. Professor Otto Cars förklarar vad vi alla kan göra, på stor och liten skala för att minska spridning av antibiotikaresistens.

Video visar hur bakterier blir resistenta mot antibiotika

Forskare från Harvard University har filmat hur en bakterie växer i en gigantisk petriskål spetsad med antibiotika. Detta för att visa hur enkelt det är för bakterier att bli antibiotikaresistenta.

Forskare slår hål på myten om femsekundersregeln

Rutgers forskare har nu undersökt den allmänt accepterade uppfattningen att det är okej att äta mat som ramlar ner på golvet så, länge det är inom en fem sekundersperiod.

Därför får människor farligare lunginflammation än djur

Varför människor drabbas av allvarligare infektioner med pneumokockbakterie har länge varit ett mysterium. Nu hittar svenska forskare svar.

Allvarlig smitta på barnavdelning i Malmö

Barn på neonatalavdelning på Skånes universitetssjukhus har smittats av bakterien Serratia marcescens. Den är vanlig på sådana här typer av avdelning men kan orsaka något så allvarligt som blodförgiftning.