Taggat: Barn

Fyra av fem unga tjejer får för lite motion

Den första studien i Sverige som mätt unga pojkar och flickors nivå av fysisk aktivitet visar att svenska barn rör sig alldeles för lite. Men det är inte skolidrotten som är problemet.

Saker som barn med autism önskar du visste

Nu har specialister inom ämnet autism, tagit fram viktiga punkter som människor bör respektera hos barn som kämpar med funktionsnedsättningen.

Felmärkt smink till barn kan ge allvarliga allergiska reaktioner

Under Läkemedelsverkets kontroll av kosmetikaprodukter riktade till barn upptäcktes allvarliga brister i märkning och varningstexter. Produkterna som kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner tas nu bort från marknaden.

Ökat samarbete gör det lättare att upptäcka barns psykiska ohälsa

Genom att systematisera och förbättra kommunikationen mellan föräldrar, förskola och vårdcentral ökar även fokuset på småbarn med psykisk ohälsa, det visar en ny svensk studie från Uppsala universitet.

Forskning om våldsamma män får kriminologi-pris

Stockholmspriset i kriminologi gavs detta år till forskaren Richard Tremblay som visar att det går att förebygga manlig våldsamhet.

Livsmedelsverket: ”Grönare mat i förskolan”

Mer grönt, mindre socker och mer lek med maten i förskolan. Det är Livsmedelsverkets uppdaterade råd som de väljer att kalla ”Bra måltider i förskolan”. De ska uppmana förskolor att se matens alla fördelar och därför använda dem som en resurs i det pedagogiska arbetet.

Hjärtopererade spädbarn får åldrat immunsystem

Forskare vid Sahlgrenska akademin kan via deras nya studie se att de spädbarn som fått thymus bortopererad har ett immunsystem vid 18 års ålder som kan jämföras med hur det normalt ser ut vid 65-70 års ålder.

Barn till ensamstående mammor mår precis lika bra

Antalet barn som föds till ensamstående kvinnor ökar, delvis på grund av enklare lagstiftning och tillgång till konstgjord befruktning. Nu visar en studie från England att barn till ensamstående mammor mår precis lika bra som barn till heterosexuella par.

Svenska barn hoppar över frukosten

3 av 10 barn hoppar över frukosten minst en gång i veckan, enligt en Statistiska centralbyråns undersökning om barns levnadsförhållande: ”Det är inte så att man får näringsbrist om man äter bra i övrigt”.

Så kan du upptäcka öroninflammation med din smartphone

Varje år drabbas över en halv miljard barn av öroninflammation. Svenska forskare har tagit fram ett nytt enkelt redskap som kan diagnostisera öroninflammation och skickar resultaten direkt till din mobil.