Taggat: Bröstcancer

Graviditet efter bröstcancer ökar inte risk för återfall

Det har funnits en oro bland patienter och läkare att graviditet efter bröstcancer kan öka risken för återfall. Den hittills största studien på graviditet och bröstcancer visar dock att canceröverlevare kan känna sig trygga när de väljer att utöka sin familj.

Bara ett glas vin om dagen ökar risk för bröstcancer

Efter en omfattande granskning rekommenderar forskare att kvinnor kraftigt begränsar sitt alkoholintag för att minska risken för bröstcancer. Men resultaten menar forskare också är uppmuntrande då kvinnor själva kan påverka många riskfaktorer.

Nya gener bakom äggstockscancer identifierade

Svenska forskare vid Lunds universitet bidrar till omfattande internationellt forskningsarbete som identifierar nya genetiska komponenter bakom äggstockscancer.

P-piller skyddar mot cancer i över 40 år

En uppföljningsstudie som pågått sedan 1968 visar att kvinnor som någon gång tagit p-piller har ett långvarigt skydd mot flera cancerformer.

Medelhavskost kan minska risken för bröstcancer

Medelhavskost anses vara ett bra val vid övervikt samt om man lider av hjärt– och kärlsjukdomar, demens och diabetes. En ny studie hävdar nu att kosten även ska vara bra mot en viss typ av bröstcancer.

Mammografi missar de farligaste tumörerna

Effektiv cancerscreening ska kunna upptäcka tumörer tidigt och förebygga allvarlig sjukdom. Men en dansk studie tyder på att mammografi inte håller måttet.

Dödlighet i bröstcancer på väg ner

En granskning av bröstcancerfall i världen visar att dödlighet är på väg ner i de flesta länder. Men några sticker ut. Se var europeiska länder platsar på listan.

Lakrits verkar hormonstörande i möss

Ämnet isoliquiritigenin, forskare kallar det iso som förkortning, stör hormonproduktionen i äggstockarna visar en ny studie i möss.

Symptom på bröstcancer du inte kände till

En av sex kvinnor med bröstcancer har andra symptom än en knöl i bröstet visar en ny studie från England.

Nya rön förklarar cancerläkemedels begränsningar

Svenska forskare visar att cancerceller inte behöver bygga nya blodkärl för att överleva. De nya rönen förklarar varför cancerläkemedel mot nybildade blodkärl inte har haft tillräckligt stor effekt.

Koppling mellan skiftarbete och cancer ifrågasätts

Tidigare forskning har visat att nattarbete kan vara cancerframkallande. Men nu visar en omfattande granskning att så inte är fallet för en viss typ av cancer.

Forskare: Ett glas rött är väl mött

Att njuta av ett glas vin till middagen kan ha sina fördelar enligt studier världen över. Att dricka med måtta är däremot ett måste för att nå vinets optimala effekt.

Ny metod mot aggressiv bröstcancer hittad

Forskare från Harry Perkins Institute of Medical Research i Perth, Australien har utvecklat en ny metod för att ta itu med aggressiv bröstcancer. En metod mer effektiv än nuvarande behandlingar.

Nytt behandlingsalternativ för bröstcancer

Nytt läkemedel för behandling av bröstcancer är på väg att bli godkänt i EU.

Så ska mammografi ge korrekta diagnoser

Forskare har utvecklat en maskininlärd mjukvara som kan diagnostisera en patients bröstcancerrisk 30 gånger snabbare än läkare, baserat på mammogramresultat och personlig historia.

Cancer – fasta dig till en effektiv behandling

Enligt ny forskning kan rätt diet bidra till att kroppen angriper cancerceller. En effektiv metod men som även har sina nackdelar.

Bekräftat: sämre minne efter bröstcancerbehandling

Dagens Hälsa har tidigare rapporterat att kvinnor ofta lider av minnessvårigheter efter cellgiftsbehandling mot bröstcancer. Nu bekräftar en studie i möss att minnessvårigheter är ett bestående men.

Optimal hälsoeffekt – jogga 8 timmar i veckan

I en ny omfattande studie avslöjar forskare hur pass mycket människor faktiskt måste träna för att försöka hålla sig borta från folksjukdomar. Resultatet är betydligt mer än man tidigare trott.

Genen som skyddar mot aggressiv bröstcancer

Svenska forskare förklarar varför en specifik gen kan skydda mot aggressiv bröstcancer.

Bröstcancer – drabbade kvinnor får minnesförlust

Efter att ha överlevt en elakartad tumör i bröstet, är det många kvinnor som berättar att de lider av minnesförlust. Nu har forskare hittat en lösning på deras problem. Med fysisk träning.