Taggat: Demens

Ny möjlighet att studera Alzheimer i olika åldrar

Alzheimer sjukdom visar typiska symptom som minnessvårigheter i äldre patienter men de som drabbas när de är yngre är svårare att upptäcka då symptomen inte är lika välkända. Ny svensk forskning kan underlätta både diagnostik och behandling i framtiden.

Nya fynd om kvinnors genetiska risk för Alzheimer

En av världens hittills största dataanalyser kring Alzheimer granskar om kvinnor verkligen har högre genetisk risk att drabbas än män.

Bekräftat: Träning skyddar mot Alzheimer

En expertpanel har granskat alla vetenskapliga artiklar som undersökt koppling mellan fysisk aktivitet och demenssjukdomen Alzheimer och kommer fram till en enhällig slutsats.

Låga doser cannabis kan förbättra minnet

Låga doser cannabis förbättrar inlärning och minnesprestanda hos äldre möss, enligt en ny studie. Då resultaten varit så anmärkningsvärda kommer forskarna att inleda en ny studie på människor senare i år.

Vad säger hjärnans ålder om din hälsa?

Med hjälp av MR-undersökningar kan forskare jämföra hjärnans ålder med din faktiska ålder. Enligt en ny studie kan skillnaden förutspå när du kommer att dö.

Svenska forskare först med bilder på tidig Alzheimers

Forskare vid Lunds universitet har tagit hjälp av ett ”supermikroskop” för att för första gången ta bilder på Alzheimers sjukdom i hjärnan vid ett väldigt tidigt skede. Vad de upptäckte kan leda till helt nya behandlingsalternativ.

En plats för koffein i kampen mot demens

En ny studie från USA har identifierat 24 ämnen som kan skydda mot demens i möss. Ett av dem är koffein.

Finlands tips för att skydda mot demens

Ett bastubad då och då verkar skydda män mot demens visar (såklart) finska forskare.

Läkemedelskandidat mot Alzheimer misslyckas

Läkemedelsföretaget Eli Lillys stora hopp har gått en dyster väg till mötes och ifrågasätter teorin om Alzheimers sjukdom som många andra läkemedelskandidater är baserade på.

Nytt lukttest kan identifiera Alzheimer

Forskning visar att nedbrytning av hjärnceller vid Alzheimer kan börja så mycket som tio år innan symtom som sämre minne. Därför är det viktigt att utveckla nya metoder för att hitta just dessa personer i riskzonen och ge dem tidig behandling.

Probiotika effektivt mot Alzheimer

För första gången testas probiotika mot alzheimer i människor.

Kvinnor har bättre minne än män

Sprillans ny studie bekräftar vad många redan misstänker, att kvinnor har bättre minnesförmåga än män.

Demens hotar astronauter på väg till mars

Forskare i USA visar att kosmiska strålar i yttre rymden kan ge allvarliga skador på hjärnceller som leder till demens bland astronauter ute på långa resor.

Forskare: Ett glas rött är väl mött

Att njuta av ett glas vin till middagen kan ha sina fördelar enligt studier världen över. Att dricka med måtta är däremot ett måste för att nå vinets optimala effekt.

Alzheimermedicin ger lovande resultat i människor

Ett läkemedel mot Alzheimer har gått vidare från djurförsök till test på människor och nu är de första resultaten publicerade.

Strokedrabbade kvinnor – undvik kalciumtillskott

Om en äldre kvinna tidigare utsatts för stroke eller andra tecken på sjukdomar i hjärnans blodkärl, kan kalciumtillskott öka deras risk för demens. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin. Men vad exakt är det som gör att supplementet kan medföra demens?

Medelhavskost förbättrar minnet

I en granskning av studier på medelhavskost ser forskare en positiv effekt på minnesfunktion.

Demenssjukdomar kan inte smitta via blodtransfusion

Patienter som fått en blodtransfusion av en person som senare fått en demensdiagnos har ingen ökad risk att själv drabbas av en demenssjukdom.

Alzheimer kan vara hjärnans försvar mot bakterier

Proteinklumpar i hjärnan som leder till minnessvårigheter vid Alzheimer kan vara en uråldrig mekanism för att bekämpa infektioner.