Taggat: Diabetes

Hur mycket är klockan i din kropp?

Känner du dig ibland i otakt med tiden? Det kan vara att din kroppsklocka inte är helt synkroniserad med världen runtomkring dig. Nu finns ett blodprov som enkelt kan avgöra vad klockan är i din kropp.

Nya rön om varför vi går upp i vikt under vintern

Forskare i Kanada ger en ny ledtråd till varför vi lägger på oss några extra kilon i vintermörkret.

Svenska forskare utnyttjar jäst som medicinfabrik

Svenska forskare står för ett genombrott i tillverkningen av komplexa läkemedel, med hjälp av enkla jästceller.

Screening upptäcker diabetes fem år tidigare

Ett nationellt screeningprogram för diabetes typ-2 kan leda till tidigare upptäckt, längre överlevnad och lägre risk för följdsjukdomar visar svenska forskare.

Regelbunden alkoholkonsumtion håller diabetes borta

Att konsumera alkohol upp till fyra gånger i veckan minskar risken för diabetes jämfört med de som inte dricker alkohol alls visar en överraskande ny studie från Danmark.

Broccoli hyllas av diabetesforskare

Svenska forskare visar att antioxidanter i broccoli kan vara lika effektivt för att sänka blodsocker som dagens läkemedelsbehandling vid typ 2 diabetes. Snart kan antioxidanten berika livsmedel i din matbutik.

Dieten som är bättre för diabetiker än diabeteskost

Är kaloriintag det enda som räknas för att gå ner i vikt? Ny forskning tyder på att diabeteskost inte nödvändigtvis är bäst för diabetiker. Trots samma kaloriintag finns en annan diet som kan ge bättre resultat, både runt midjan och för blodsockret.

Vanligt vitamin spelar viktig roll i diabetes

Svenska forskare visar i ny studie att A-vitamin är viktigt för att celler i bukspottskörteln ska kunna göra insulin. Vitaminbrist kan vara en faktor bakom typ 2 diabetes men forskare rekommenderar inte kosttillskott.

Kontrollera dina insulinceller med mobilen

Framtiden för diabetiker kan innebära full kontroll över insulinproduktion i kroppen med hjälp av en smartphone. Det visar en banbrytande ny studie på möss.

Hjärt-kärlsjukdomar minskar – diabetiker vinnare

Hjärt-kärlsjukdomar har minskat ordentligt i Sverige sedan 90-talet. Det visar en studie från Sahlgrenska som samlat information från närmre 3 miljoner vuxna svenskar.

Upptäckt: Ny cell som kan göra insulin

Vid typ 1 diabetes dör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln och kan inte ersättas. Men nu hittar forskare i USA en ny typ av cell som kan ta över produktionen.

Svagt grepp – starkt tecken på diabetes

Ett enkelt test för att avgöra en persons greppstyrka kan vara en indikator på att en person är på väg att utveckla metabola sjukdomar och funktionshinder, enligt forskare från Michigan Medicine.

Svenskars hälsa blir bättre och bättre

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen lever vi både längre och friskare i Sverige. Men psykisk ohälsa ökar fortfarande och speciellt utsatta är kvinnor.

Moderna diabetesmediciner överträffar förväntningar

En ny omfattande studie visar att de senaste blodsockersänkande medicinerna förebygger hjärtsjukdom och minskar dödsfall bland diabetiker. Men den europeiska läkemedelsmyndigheten utreder just nu möjliga biverkningar.

Bukspottkörtel i 3D hjälper diabetesforskare

Svenska forskare har tagit fram ett verktyg för att undersöka bukspottkörteln tredimensionellt. Ett verktyg som redan använts för att undersöka anatomiska förändringar vid fetma och diabetes.

Människor har tre gånger mer superfett än trott

Det bruna ”superfettet” bränner energi och socker på hög nivå och finns i förvånansvärt stora mängder i kroppen. Läkemedel som ger det bruna fettet en boost kan hjälpa patienter som lider av diabetes och fetma.

Stor studie: Snusare riskerar att få typ 2-diabetes

I en sammanställning av fem olika befolkningsstudier har forskare från flera svenska universitet fått nys om att snusare löper en ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes.

Forskares oväntade tips för bättre sömn

Leta rätt på tältet och ta en campingtur över helgen. Sommar som vinter! Det menar forskare räcker för att ställa om din kroppsklocka till rätt årstid.

83 genvariationer bestämmer din längd innan du föds

Resultatet av ett enormt internationellt samarbete är 83 nya genvariationer som bestämmer hur lång just du kommer att bli. Nu ska samma forskningstaktik ta sig an världens folksjukdomar.

Dödsfall orsakat av diabetes underskattat

Det har uppskattats att omkring tre procent av dödsfall i USA är orsakade av diabetes. Men en ny analys från forskare i Boston tyder på att den siffran borde tredubblas.