Taggat: Glutenintolerans

Ta ansvar, Livsmedelsverket

Moa Borg Renlund, ordförande för Svenska Celiakiungdomsförbundet, vill att livsmedelsverket ska ta mer ansvar och ta fram ett regelverk gällande märkning av livsmedel som innehåller gluten.

Därför drabbas kvinnor oftare av autoimmuna sjukdomar

Sjukdomar som reumatism och glutenintolerans drabbar kvinnor i klart större utsträckning än män. Nu vet forskare varför.

Nytt piller för glutenöverkänsliga är här

Inom ett år är det möjligt för glutenöverkänsliga att äta små mängder gluten utan att få symptom som gaser i magen, diarré och magont. Tabletten är ett resultat av en studie vid Örebro universitet.

Glutenfri kost inte bra för hjärtat

En studie som pågått i över 20 år visar att personer utan glutenintolerans som ändå väljer att utesluta gluten ur kosten inte får några positiva effekter på hjärthälsan. Tvärtom verkar glutenfri kost öka risken för hjärtattack.

Stor studie: Glutenfri kost kan öka risken för diabetes

Efter att ha undersökt kostvanor hos 200 000 personer har forskare från Harvard University upptäckt att glutenfri kost, som tidigare ansetts som ett hälsosamt alternativ, istället kan leda till åldersdiabetes.

Tre av fyra matallergier är inbillade

Enligt uppgifter från Karolinska Institutets Bamse-studie är det bara en av fyra ungdomar som tror de är matallergiska som verkligen är det.

Mer gluten i tidig ålder ökar risk för intolerans

Svenska forskare visar att mängden gluten barn äter innan två års ålder är en avgörande faktor som ökar risken för glutenintolerans.