Taggat: Hälsa

Kolloidalt silver – mirakelmedicin eller bluff?

Förespråkarna höjer det till skyarna och kallar det för ”naturens eget antibiotikum”, medan motståndarna är skeptiska och menar att det saknas belägg. Men trots att åsikterna om kolloidalt silver och dess positiva hälsoeffekter går isär, fortsätter konsumtionen att öka.

Vad säger hjärnans ålder om din hälsa?

Med hjälp av MR-undersökningar kan forskare jämföra hjärnans ålder med din faktiska ålder. Enligt en ny studie kan skillnaden förutspå när du kommer att dö.

Så många koppar kaffe är säkert för din hälsa

Sedan 2003 har över 10 000 vetenskapliga artiklar publicerats om hälsoeffekter av koffein. Nu sammanfattar en övergripande granskning hur många koppar kaffe per dag som är säkert att dricka.

De bär på hemligheten bakom friska hjärtan

Ett forskarteam ska nu ha hittat den folkgrupp som har världens friskaste kärl– och hjärtan. Ingen av dem hade förkalkade blodkärl, inte ens i hög ålder, det skriver DN.

Allt mindre salt i köttbullar och falukorv

Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har färdigställt en granskning av salthalten i cirka 300 vanliga livsmedel. Den visar att salthalten exempelvis sänkts i köttbullar, falukorv, kex och flingor men ökat i bland annat färdiga pannkakor sedan 2013.

Vinterbad gör susen för hälsan

Att bada vinterbad regelbundet ska enligt forskare vara positivt för hälsan. Minskad trötthet och bättre humör är enbart två av ett flertal goda effekter som badet tycks resultera i.

Varför går jag upp i vikt när jag tränar?

Många människor som påbörjar ett träningsprogram har tendens att gå upp några extra kilon. I en rapport från 2013 såg forskare att människor som börjar träna går ner mycket mindre än vad de förväntat sig. Hur kommer detta sig?

Forskare: Ett glas rött är väl mött

Att njuta av ett glas vin till middagen kan ha sina fördelar enligt studier världen över. Att dricka med måtta är däremot ett måste för att nå vinets optimala effekt.

Forskare: Aktivitetsarmband hjälper inte långsiktigt

Aktivitetsarmband marknadsförs som en hjälpreda när det kommer till fysisk rörelse och kaloriförbrukning. Men i en ny studie visar resultaten att aktivitetsarmband inte alls hjälper överviktiga människor gå ner i vikt under längre perioder.

Idrottslektioner i Sverige inte krävande nog

Undersökningen från Göteborgs universitet portionerades ut mellan månaderna september, mars och maj fick 150 elever, årskurs två, fem och åtta, bära accelerometrar som registrerade deras fysiska aktiviteter under skoltid.

Livsmedelsverket: ”Grönare mat i förskolan”

Mer grönt, mindre socker och mer lek med maten i förskolan. Det är Livsmedelsverkets uppdaterade råd som de väljer att kalla ”Bra måltider i förskolan”. De ska uppmana förskolor att se matens alla fördelar och därför använda dem som en resurs i det pedagogiska arbetet.

Olagligt att sälja chiapudding

Det verkar som att väldigt få restauranger och caféer är medvetna om att det är förbjudet att sälja chiapudding inom EU om de inte ansökt om tillåtelse.

Granola: “skräpmat i förklädnad”

Idag marknadsförs bars– och frukostgranola som ett hälsosamt och naturligt livsmedel, vilket bidrar till att produkterna får änglalika rekommendationer. Tyvärr är det långt från sanningen, enligt experter.

Jönköping storsatsar på miljön – och barnen

Genom att investera sex miljoner i nytt miljöprojektet vill Region Jönköpings län bland annat öka barns intresse för att äta mer frukt och grönt samt ge dem kunskaper om hållbarhet och hälsofrågor.

Rökning har inga rivaler

Att ha dålig kondition, högt blodtryck eller höga kolesterolvärden ökar risk för dödlighet, absolut. I många år har det också konstaterats att människor som är stillasittande utsätter sig för samma hälsofara som rökare. Men enligt en ny studie från Sahlgrenska, är detta är information som inte längre stämmer.

Senaste rönet – omättat fett är livsviktigt

Det omättade fettet linolsyra innehåller omega 6 och finns i växtoljor från till exempel solros och raps, smörgåsmargariner, nötter och frön. Om äldre män får i sig en ordentlig daglig dos av denna olja kan det bidra till en lägre dödlighet, enligt svenska forskare.

Läskdrickare äter sämre mat än vattendrickare

Om människor bara ersätter en kalorilastad dryck med vatten, kan det minska kroppsvikt och förbättra den allmänna hälsan avsevärt, enigt en forskare vid Virginia Tech. Läskdrickare har även en tendens att äta mer rött kött, bröd och pasta än vattendrickare.

Optimal hälsoeffekt – jogga 8 timmar i veckan

I en ny omfattande studie avslöjar forskare hur pass mycket människor faktiskt måste träna för att försöka hålla sig borta från folksjukdomar. Resultatet är betydligt mer än man tidigare trott.

Forskare: Gravida kvinnor slösar pengar på vitamintillskott

De flesta gravida kvinnor som tar multivitamin och mineraltillskott slösar både tid och pengar då sådana tabletter inte förbättrar hälsan, för varken henne eller barnet. Detta enligt ny forskning.