Taggat: Hjärt- och kärlsjukdomar

Stark mat kan dämpa salt-suget

Personer som tycker om stark mat verkar också äta mindre salt och har lägre blodtryck visar ny studie. Resultaten kan koppla stark mat till lägre risk för hjärtattack och stroke.

Screening upptäcker diabetes fem år tidigare

Ett nationellt screeningprogram för diabetes typ-2 kan leda till tidigare upptäckt, längre överlevnad och lägre risk för följdsjukdomar visar svenska forskare.

Kvalité viktigare än kvantitet om du följer medelhavsdieten

Medelhavskost är bra för hjärtat, men bara om du har pengar i plånboken. Det menar en ny italiensk studie som visar att kvalité är minst lika viktigt, om inte viktigare än att bara äta rätt mängd frukt och grönsaker.

Vaccin mot kolesterol kan skydda mot hjärtsjukdom

Ett vaccin mot det "onda" kolesterolet når framgång i studier på möss genom att minska fett och förträngningar i blodkärl. Nu testas vaccinet i människor.

Ökad risk för hjärtsjukdom av eksem ifrågasätts

På senare tid har forskning gett tecken på att atopisk dermatit, eller atopiskt eksem, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men en ny studie visar motsatsen.

Glutenfri kost inte bra för hjärtat

En studie som pågått i över 20 år visar att personer utan glutenintolerans som ändå väljer att utesluta gluten ur kosten inte får några positiva effekter på hjärthälsan. Tvärtom verkar glutenfri kost öka risken för hjärtattack.

Denna blodgrupp har lägre risk för hjärtattack

Enligt forskning som presenteras vid en årlig hjärtsjukdomskonferens i Paris är det en särskild blodgrupp som ger lägre risk för till exempel hjärtattack. Än är det oklart vad som gör denna blodgrupp speciell men forskare bakom studien presenterar sina teorier.

Hjärt-kärlsjukdomar minskar – diabetiker vinnare

Hjärt-kärlsjukdomar har minskat ordentligt i Sverige sedan 90-talet. Det visar en studie från Sahlgrenska som samlat information från närmre 3 miljoner vuxna svenskar.

Fettlever kan upptäckas smärtfritt utan biopsi

Forskare från Linköping universitet visar att en smärtfri MR-undersökning fungerar väl för att ställa diagnosen fettlever som annars upptäcks med biopsi. De vill även rekommendera att sänka gränsen för vad som anses vara en normal mängd fett i levern.

De bär på hemligheten bakom friska hjärtan

Ett forskarteam ska nu ha hittat den folkgrupp som har världens friskaste kärl– och hjärtan. Ingen av dem hade förkalkade blodkärl, inte ens i hög ålder, det skriver DN.

Proteinrik kost sätter press på hjärtat

En studie på äldre kvinnor tyder på att mycket protein från kött kan dubblera risken för hjärtsvikt.

Saltar du på maten? Det kan vara ärftligt

Visste du att det är genetiskt betingat om du gillar broccoli eller inte? Hur mycket du saltar på maten verkar också ärftligt.

Högt BMI i tonåren ökar risk för hjärtdöd

Pojkar som får kraftigt ökat BMI under puberteten löper större risk att drabbas av dödlig hjärt-kärlsjukdom senare i livet, visar en studie från Göteborgs universitet.

Hjärtat verkar inte störas av höga doser kaffe

Att dricka mycket kaffe verkar inte öka risken för rubbningar av hjärtrytmen, enligt en studie i Jaman Internal Medicine.

Forskare: Kakao kan gynna diabetiker

Till alla ni som älskar choklad, nu har en stor analys av ett flertal studier visat att kakao kan vara bra för diabetiker samt de drabbats av kardiovaskulära sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Statiner motverkar hjärtinfarkt genom immunförsvaret

Statiner är ett vanligt läkemedel för att förhindra hjärtattack och det är trott att det främst fungerar genom att sänka kolesterolhalten i blodet. Men svenska forskare visar nu en annan, effektiv mekanism.

Superstudie avslöjar genetiska kopplingar till högt blodtryck

Ett enormt internationellt samarbete har resulterat i upptäckten att nästan dubbelt så många regioner av vår arvsmassa kan reglera blodtryck än var tidigare känt.

Diabetespatienter med högt blodtryck felbehandlas

En studie från Sahlgrenska akademin motsäger Socialstyrelsens senaste rekommendationer för vård av diabetes patienter.

Stroke minskar i Finland tack vare färre rökare

Finlands nationella policy emot rökning verkar ha haft starkt inflytande över antalet stroke fall i landet.

Cancer – ojämnställd dödsorsak i Europa

Cancer har nu gått om hjärt- och kärlsjukdomar som den ledande dödsorsaken i 12 europeiska länder, bland andra Norge. Men framsteg i diagnostik och behandling av hjärt- och kärlsjukdomar syns främst i Västeuropa.