Taggat: Hjärtsjukdom

Vaccin mot kolesterol kan skydda mot hjärtsjukdom

Ett vaccin mot det "onda" kolesterolet når framgång i studier på möss genom att minska fett och förträngningar i blodkärl. Nu testas vaccinet i människor.

Denna blodgrupp har lägre risk för hjärtattack

Enligt forskning som presenteras vid en årlig hjärtsjukdomskonferens i Paris är det en särskild blodgrupp som ger lägre risk för till exempel hjärtattack. Än är det oklart vad som gör denna blodgrupp speciell men forskare bakom studien presenterar sina teorier.

Moderna diabetesmediciner överträffar förväntningar

En ny omfattande studie visar att de senaste blodsockersänkande medicinerna förebygger hjärtsjukdom och minskar dödsfall bland diabetiker. Men den europeiska läkemedelsmyndigheten utreder just nu möjliga biverkningar.

83 genvariationer bestämmer din längd innan du föds

Resultatet av ett enormt internationellt samarbete är 83 nya genvariationer som bestämmer hur lång just du kommer att bli. Nu ska samma forskningstaktik ta sig an världens folksjukdomar.

Dödsfall orsakat av diabetes underskattat

Det har uppskattats att omkring tre procent av dödsfall i USA är orsakade av diabetes. Men en ny analys från forskare i Boston tyder på att den siffran borde tredubblas.

Vem lever längst – köttätare eller vegetarianer?

Allt fler väljer en vegetarisk kost som en god gärning för vår planet och vårt klimat men den vegetariska kosthållningens hälsofrämjande effekt är nog det som lockar mest. Men har vegetarianer verkligen lägre risk att dö än personer som äter kött? Svaret kommer förvåna dig.

Var tredje person med astma feldiagnostiserad

En ny studie från Kanada visar att 33 procent av patienter med astma har fått fel diagnos. De flesta är besvärsfria och kan sluta ta läkemedel medan vissa har allvarliga sjukdomar som behöver helt annan behandling.

Att feströka är inte riskfritt

En studie från USAs National Institute of Health har undersökt risken att dö i förtid bland de som röker mindre än en cigarett om dagen.

Symtomet på hjärtsvikt som ofta missas

Ett förbisett symtom inom sjukvården och av patienten själv som ofta mistas för naturligt åldrande är i själva verket tecken på hjärtsvikt eller KOL.

Är blodtransfusion från motsatt kön säkert?

Två studier publicerade detta år av svenska forskare ger motstridiga resultat i frågan om blodtransfusioner mellan könen är säker praxis.

Proteinrik kost sätter press på hjärtat

En studie på äldre kvinnor tyder på att mycket protein från kött kan dubblera risken för hjärtsvikt.

Ny upptäckt kring sockrad kost

För första gången någonsin har det uppdagats en mer omfattande studie som visar kopplingen mellan sockrad kost och allvarlig hjärtsjukdom.

1 av 5 svenskar har förhöjt blodtryck

1,8 miljoner människor lider av för högt blodtryck som procentuellt sett leder till den största dödsorsaken i Sverige, enligt nya siffror från Hjärt- och lungfonden.