Taggat: Hormon

Läkemedelsverket varnar om blufftillskott för sköldkörteln

Efter en analys av sköldkörtelprodukter som köps in från utlandet samt den svenska marknaden vill Läkemedelsverket avråda från självmedicinering.

Graviditet efter bröstcancer ökar inte risk för återfall

Det har funnits en oro bland patienter och läkare att graviditet efter bröstcancer kan öka risken för återfall. Den hittills största studien på graviditet och bröstcancer visar dock att canceröverlevare kan känna sig trygga när de väljer att utöka sin familj.

Upptäckt: Ny cell som kan göra insulin

Vid typ 1 diabetes dör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln och kan inte ersättas. Men nu hittar forskare i USA en ny typ av cell som kan ta över produktionen.

Symtom på sköldkörtelrubbning som är lätta att missa

En underfunktion i sköldkörteln gör att kroppen går på lågvarv. Det är enkelt att behandla men eftersom symtomen ofta är så diffusa kan det vara svårt att upptäcka. Därför är det säkert långt fler än de 400 000 svenskar som idag behandlas för hypotyreos som faktiskt är drabbade.

Så kommer du på fötter igen efter höftfraktur

Återhämtning efter en höftledsoperation kan vara en lång och smärtsam historia, speciellt för äldre som också oftare drabbas. Nu visar svenska forskare att ett läkemedel som redan finns till försäljning kan påskynda läkeprocessen.

Äldre mammor har bättre minne

Kvinnor som fött sitt sista barn sent i livet, har bättre minne efter klimakteriet visar en ny studie.

P-piller kan ge bonusskydd mot influensa

Hormonet progesteron som finns i de flesta p-piller kan skydda lungorna från skada vid influensa visar ny studie i möss.

Därför är fetma så orättvist

Svenska och amerikanska forskare visar att ett hormon som släpps i tarmen kan vara orsaken till att vissa blir feta och andra inte, även om de äter samma sak.