Taggat: Infektion

Bakterien som orsakar återkommande urinvägsinfektion

Forskare i USA tror sig äntligen ha löst gåtan varför en av fyra kvinnor drabbas av återkommande urinvägsinfektioner under sitt liv. De kan även förklara varför sex verkar utlösa en infektion hos vissa kvinnor.

Bakterien som är skräddarsydd att överleva i din mage

Svenska forskare visar hur magsårsbakterien H.pylori undviker en säker död i magens sura miljö och utvecklar sig över tid för att bli bättre och bättre på att överleva.

Fall av tuberkulos minskar i Sverige

Antal fall av tuberkulos har minskat med 12 procent sedan förra året. En trend som visar samband med färre asylsökande i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Misstänkt utbrott av mässling i Stockholm

Flera personer i Stockholmsområdet har insjuknat i mässling de senaste månaderna. Nu pågår en utredning om utbrottets omfattning.

Efterlyst: De tre farligaste bakterierna i världen

Världshälsoorganisationen flaggar för akut behov av antibiotika mot världens farligaste bakterier.

En av fem barn har resistenta bakterier i magen

Enligt en ny avhandling från Uppsala universitet har förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier bland föreskolabarn ökat nästan sjufaldigt på bara några år. En överraskande och oroväckande utveckling enligt forskare bakom studien.

Intensiv säsong för RS-virus är igång

Folkhälsomyndigheten varnar: säsongen börjar tidigt i år och kommer bli speciellt intensiv.

Rabies är tillbaka i Sverige

Ny studie från Uppsala universitet visar att Sverige inte längre kan betecknas som ett rabiesfritt land.

Enkel plastring skyddar kvinnor mot HIV-smitta

Med en enkel plastring kan kvinnor skydda sig mot HIV infektion visar ny studie i New England Journal of Medicine.

Fågelinfluensan har kommit till Sverige

Efter rapporter tidigare i november om fågelinfluensa i Danmark har smitta spritt sig till södra Sverige. Nu avlivas 37 000 värphöns.

1 av 20 patienter får en infektion på sjukhuset

Första studien någonsin som analyserat vårdrelaterade infektioner i Europa visar att 90 000 människor dött på ett år.

Fågelinfluensa sprids i Europa

I september varnade Ryssland om ett utbrott som skulle kunna sprida sig ut i resten av Europa. Nu har fyra nya fall påträffats, i ett annat land.

Potentiellt vaccin mot magsår upptäcks

Forskare är nära att upptäcka ett nytt sätt att förhindra och behandla den bakterieinfektion som utlöser magkatarr och magsår. Om de lyckas med forskningen kan detta även resultera i ett vaccin mot infektionen.

Obehaglig infektion ökar i Sverige

I år har ovanligt många personer i Sverige insjuknat av en infektion som oftast bryter ut på sommaren. Färsk kyckling är en känd källa till smittan.

Så kan kikhosta förebyggas hos de små

Kikhosta är en allvarlig sjukdom för spädbarn och smittas oftast av familjemedlemmar som inte ens är medvetna om att de har kikhosta. Folkhälsomyndigheten har därför tagit fram nya rekommendationer för att stärka åtgärderna mot kikhosta.

Varför blir du frisk av sockerpiller?

I en studie på möss försöker forskare i USA bena ut hur placeboeffekten kan ge konkreta förändringar i kroppen, som att stimulera immunförsvaret.

Skoskav – guide för fotvandrare

Har du planerat en fotvandring i sommar? Då är skoskav din värsta fiende! Dagens Hälsa berättar hur du förebygger och behandlar otäcka skavsår med tips från rutinerade fotvandrare.

Alzheimer kan vara hjärnans försvar mot bakterier

Proteinklumpar i hjärnan som leder till minnessvårigheter vid Alzheimer kan vara en uråldrig mekanism för att bekämpa infektioner.

Fästingar är farligare än vi trott

Nästan hälften av alla fästingar bär på två eller fler bakterier och virus som kan orsaka sjukdomar i människor.

Du tvättar händerna fel – så här ska du göra egentligen

Två standard metoder för att tvätta händerna inom sjukvården har jämförts och visar att Världshälsoorganisationens 6-stegs metod är bäst för att ta bort bakterier.