Taggat: Influensa

Epidemi, pandemi och endemi – vad är skillnaden?

Sedan coronautbrottet i december 2019 har vi kunnat höra begrepp som epidemi och pandemi i medierna. Men vet du vad begreppen egentligen betyder? I denna artikel går vi igenom vad epidemi, pandemi och endemi innebär.

Ny teknologi: Vaccin i ett plåster istället för spruta

Rädd för sprutor? Nu testas ett vanligt plåster som kan leverera vaccin med samma effekt som vaccinsprutor.

Osäker koppling mellan influensa under graviditeten och autism

Forskare visar motstridiga resultat om huruvida influensa under graviditeten ökar risk för autism hos barnet. Troligen ”en av många riskfaktorer” sammanfattar forskare bakom den senaste studien.

Säkert för gravida att använda influensamedicin

Stor studie meddelar att behandling med läkemedel mot influensa under graviditet innebär ingen risk för skada hos barnet.

Vitaminet som faktiskt skyddar mot förkylning

En stor internationell studie ger starkaste bevis hittills på att tillskott av ett enda vitamin skyddar mot både förkylning och influensa.

Hårda krav på blodgivare – håller du måttet?

Just nu är det stort behov av blod av alla blodgrupper i Stockholm. Om du klarar att uppfylla alla dessa krav borde du gå raka vägen till en blodbuss.

Årets influensavaccin fungerar dåligt

Enligt färsta siffror från Stockholm visar det sig att årets influensavaccin gett dålig effekt. Bland de som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten inte ens 30 procent.

Influensautbrott sker vid köldknäpp

Med hjälp av 20 000 virusprovet – och väderstatistik – har forskare lyckats kartlägga hur temperaturer och influensautbrott hänger ihop på våra breddgrader.

Dags att vaccinera sig mot influensa

Den 9 november är alla landsting redo med vaccinationer mot influensa inför årets säsong. Folkhälsomyndigheten rekommenderar vilka personer som löper högre risk än andra att drabbas av allvarlig sjukdom.

Bota din förkylning med socker

Ny studie visar varför te med honung kan hjälpa vid förkylning men ha motsatt effekt vid bakterieinfektion.

P-piller kan ge bonusskydd mot influensa

Hormonet progesteron som finns i de flesta p-piller kan skydda lungorna från skada vid influensa visar ny studie i möss.

Nässpray lika effektivt som spruta

I en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Annals of internal medicine meddelar forskare att nässpray mot influensa gav samma effekt som injicerat vaccin.

Så mycket tid tjänar du på en tupplur

Denna vecka ger vi dig en serie om produktivitet. Genom att bli mer effektiv på din arbetsplats kan du minska stress och ta ett kliv framåt i karriären.