Taggat: Klimatförändring

Ny klimatrapport målar upp skräckscenario

FNs klimatpanel har gett ut en rapport som beskriver konsekvenserna, inom bara några decennium, av en global temperaturökning. För att bromsa temperaturökningen, även inom ramen för Parisavtalet, krävs nu omfattande förändringar i samhället "utan motstycke".

Smarta fönster – solceller och luftkonditionering samtidigt

Perovskit, en mineral som upptäcktes på 1800-talet i Uralbergen, har potential att kunna revolutionera solcellsindustrin. Det menar forskare i USA som har använt mineralen för att konvertera vanliga fönster till solceller. 

15 000 forskare varnar mänskligheten om miljökatastrof

1992 publicerade världskända forskare en "varning till mänskligheten" med hänsyn till mänskligt beteende som förstör vår miljö. Nu kommer en "andra varning" undertecknad 15 000 forskare.

Busenkelt knep hjälper växter överleva torka

Forskning på en genförändrad planta med enastående motståndskraft mot torka har lett till en billig och enkel metod för att öka överlevnad av grödor i torra klimat.

Regeringens chockskatt ska minska bilutsläpp

Det nya bilskattesystemet som regeringen föreslår innebär en morot eller piska beroende på hur miljövänlig bil du väljer att köpa de kommande åren.

Havsisen når ny lägsta nivå – ”väldigt allvarligt”

Havsisen på Norra ishavet har nu nått den lägsta nivån någonsin sedan mätningar började. Något som påverkar både människor och djur. Enligt WWF krävs kraftfullt agerande för att de förödande konsekvenserna inte skall bli vår vardag.

Klimatförändring kan leda till mer kvicksilver i Östersjön

Svenska forskare förklarar det komplexa händelseförlopp som gör att varmare temperaturer kan ge en sjufaldig ökning i kvicksilver bland fiskar som lever i Östersjön.

En enkel åtgärd minskar växthusgaser med 70%

Med en enkel åtgärd kan metangasutsläpp från boskapsdjur minska med 70 procent. Det motsvarar Indiens koldioxidutsläpp i 36 år.

Personlighetstypen som inte tror på klimatförändring

I en avhandling från Uppsala universitet visar forskare i psykologi vilken personlighetstyp som tenderar att misstro det uppenbara problemet.

WWF går under ytan i ny poddserie

Världsnaturfonden WWF lanserar en dokumentärserie i poddformat "Under ytan." De fem avsnitten inkluderar fakta och historier om människor och arter världen över.

Tre kreativa sätt att rädda korallreven

Klimatförändring och människors påverkan på världens hav har lett till en dramatisk förstöring av korallrev. Läs om tre kreativa och galna idéer för att rädda havets naturliga konstverk.

Frankrike först med att förbjuda plast

En ny fransk lag sätter stopp för engångstallrikar, -glas och –bestick gjorda i plast. Innan 2020 ska de ersättas med miljövänliga material som kan komposteras hemma. Men lagändringen får mothugg.

Små lätta moln kyler ner klimatet

Det har inte gjorts mycket forskning på de tunna moln som svävar på fem kilometers höjd. Men faktum är att de har en kylande effekt på klimatet, enligt forskare från Stockholms universitet och University of Miami.

Omvänd evolution skapar bakterier som renar luften

Forskare i Israel har manipulerat bakterier till att rena luften från koldioxid och bilda de sockerarter de behöver för att växa och överleva.