Taggat: Läkemedel

Kolloidalt silver – mirakelmedicin eller bluff?

Förespråkarna höjer det till skyarna och kallar det för ”naturens eget antibiotikum”, medan motståndarna är skeptiska och menar att det saknas belägg. Men trots att åsikterna om kolloidalt silver och dess positiva hälsoeffekter går isär, fortsätter konsumtionen att öka.

Kan jag använda allergimedicin under graviditeten?

Pollensäsongen är nära och många gravida undrar om allergimediciner går bra att använda under graviditeten. Barnmorska Åsa Holstein-Litzén svarar.

Smärtlindring vid endometrios med nytt läkemedel

Två rigorösa studier visar att en ny läkemedelskandidat ger snabb smärtlindring till kvinnor med endometrios.

100 år gammal medicin ger hopp till barn med autism

En liten pilotstudie av det 100-år gamla läkemedlet suramin visar mätbara, om än tillfälliga, förbättringar av autismsymptom efter bara en dos. Forskare bakom studien hoppas större och längre studier ska leda till att suramin, eller liknande och bättre läkemedel ska godkännas för behandling av barn med autismspektrumtillstånd. 

Män och kvinnor behandlas olika vid psoriasis

Statistik från Stockholms läns landsting tyder på att män och kvinnor får olika psoriasisbehandling. Men det är inte nödvändigtvis diskriminering som ligger bakom skillnaden enligt läkare bakom analysen.

EVATAR: Kvinnligt könsorgan i en petriskål

Forskare i USA har återskapat det kvinnliga reproduktiva organet i miniatyr. Modellen kan användas för att testa nya läkemedel och kommer revolutionera framtida forskning på sjukdomar som cancer och endometrios enligt forskare bakom tekniken.

Vid inkontinens finns bara en effektiv behandling

En omfattande studie av svenska forskare på inkontinens visar dåliga resultat för alla behandlingar utom en. Det kan ses som en ekonomisk förlust men framförallt påverkar det äldre patienters livskvalitet, menar forskare bakom studien.

Moderna diabetesmediciner överträffar förväntningar

En ny omfattande studie visar att de senaste blodsockersänkande medicinerna förebygger hjärtsjukdom och minskar dödsfall bland diabetiker. Men den europeiska läkemedelsmyndigheten utreder just nu möjliga biverkningar.

Testet som förutspår rätt bipolär behandling

För en av tre patienter med bipolär sjukdom är litium en mirakelmedicin. Men inget test har kunnat identifiera i förväg vem som kommer få hjälp. Förrän nu. Allt som behövs är fem celler.

Svenska forskare nära bot mot dödlig graviditetssjukdom

Forskare i Lund är på väg mot kliniska studier på ett läkemedel som kan bota havandeskapsförgiftning. En sjukdom som skördar tusentals liv varje år.

Ny utredning av fosterskadande epilepsimedicin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten överväger att strama åt begränsningar av epilepsiläkemedel som kan ge missbildningar hos foster efter att flera länder varnat att många gravida kvinnor använder läkemedlet.

Ryggvärk kan vara livshotande

En studie på tvillingar i Danmark visar att värk i nedre ländryggen kan öka dödsrisk, oavsett orsak.

Svenska forskare bakom genombrott för anti-aging

Svenska och ryska forskare samarbetar för att bromsa åldrande i en studie på möss. Nytt anti-aging läkemedel är redan påväg.

Epilepsipatienter saknar jämlik vård

Den 13e februari uppmärksammas epilepsi i och med Världsepilepsidagen. Ordförande för Svenska epilepsiförbundet Börje Vestlund beskriver de utmaningar vi står inför för en förbättrad epilepsivård i framtiden.

Ny upptäckt ger hopp om snabbare återhämtning efter stroke

I en studie på möss vid Sahlgrenska akademin visar sig en ny behandlingsstrategi ge snabbare återhämtning efter stroke. Forskarna bakom studien beskriver nästa steg för att ta behandlingen vidare till människor.

Läkemedel testas mot alkoholberoende

I dagsläget finns det läkemedel mot alkoholberoende men som inte fungerar för alla. Forskare från Göteborgs universitet vill därför se om ett läkemedel mot typ-2 diabetes kan sänka alkoholintaget.

Genombrott: Läkemedel effektivt mot MS

I tre stora studier publicerade i New England Journal of Medicine visar kanadensiska forskare att ett nytt läkemedel kan förebygga attacker av multipel skleros men även bromsa utvecklingen av symtom. Överläkare Fredrik Piehl kommenterar resultaten.

Nytt ”världsrekord” i behandling av social fobi

Norska forskare beskriver en avskalad behandling för patienter med socialt ångestsyndrom som ger 85 procent effekt.

Medicin mot svamp i underlivet blir receptbelagt

Som ett sätt att motverka resistens mot medicin har Läkemedelsverket beslutat att ta bort läkemedel mot svampinfektion från den receptfria hyllan.

Homeopatiska medel märks ”värdelös” i USA

Receptfria homeopatiska medel som säljs i USA måste nu inkludera en strikt märkning.