Taggat: Lungcancer

Forskare: Snus 95% säkrare än rökning

Idag är snus förbjudet i alla länder i Europa förutom Sverige. Men ny statistik som presenteras denna vecka vid Global Forum on Nicotine i Polen tyder på att snus kan rädda liv, ett uppenbart argument för att legalisera snus i Europa enligt konsumentgrupper.

Lightcigg producerar mer cancerframkallande ämnen

Ny forskning visar att lightcigaretter och dess små ventilationshål i filtret, kan vara orsaken till att en specifik form av lungcancer ökat under de senaste årtiondena.

Så här dyrt är rökning egentligen

Världshälsoorganisationen, WHO levererar en färsk analys över hur mycket rökning kostar bland annat i sjukvården.

Här dör flest svenskar i lungcancer

Skillnaden i överlevnaden i lungcancer är stor mellan olika delar av landet. Det visar nya siffror som Cancerfonden tagit fram och som ingår i den årliga Cancerfondsrapporten.

Tobaksrelaterade dödsfall kommer öka

I en studie från Världshälsoorganisationen (WHO) tyder allt på att antalet tobaksrelaterade dödsfall kommer att öka framöver, samtidigt som rökning kostar den globala ekonomin över 1000 miljarder dollar – årligen.

Att feströka är inte riskfritt

En studie från USAs National Institute of Health har undersökt risken att dö i förtid bland de som röker mindre än en cigarett om dagen.

Ny upptäckt kring e-cigg och rökning

Idag finns det ingen åldersgräns vid köp av e-cigaretter i Sverige, ändå är det alltfler ungdomar som väljer e-cigg än inga cigaretter alls. Nu har forskare hittat ytterligare en negativ koppling i färsk studie.

Kalifornien höjer cigarettskatten – avsevärt

Kaliforniens väljare är starkt överens om att höja skatten: ”Varje 10 procentig höjning medför en 7 procentig minskning i användning hos ungdomar”, säger John Schachter kommunikationschef för kampanjen ”Tobacco-free kids”.

Sluta röka utan att gå upp i vikt – forskare tipsar

De många rökare fruktar vid avvänjning av cigaretter, är suget på annat är cigaretter så som godis, chips och andra onyttigheter. Men enligt forskare i Storbritannien finns det en smart lösning som inte inkluderar övervikt.

Rökning lämnar kemiska spår i vårt DNA

Tobaksrök sätter sin prägel på DNA genom att ändra en kemisk kod på DNA-molekylen som vissa gånger kan förändra genaktiviteten, enligt ny studie.

Rökfria ungdomar väljer e-cigg

Enligt en ny studie är det många tonåringar som väljer e-cigg framför ingen rökning alls. Att Sverige då inte införskaffat någon åldersgräns vid köp av e-cigaretter resulterar i att användandet kan öka hos unga svenskar.

Revolutionen inom cancervård är mer än 100 år gammal

I dag pågår mer än 3000 kliniska prövningar runt om i världen där olika läkemedel och metoder testas för att se om de kan förmå cancersjukas immunförsvar att attackera deras tumörer. Många menar att immunterapi håller på att revolutionera sättet vi behandlar cancer på och en del forskare tror att det i framtiden kan komma att ersätta både cellgifter och strålbehandling.

Snart försvinner mentolcigaretter för gott

Den 6e april röstade riksdagen igenom ett beslut som förbjuder alla smaksatta cigaretter och rulltobak i Sverige. Försäljning av bland annat mentolcigaretter kommer därför upphöra från och med den 20e maj detta år.