Taggat: Miljö

Ny klimatrapport målar upp skräckscenario

FNs klimatpanel har gett ut en rapport som beskriver konsekvenserna, inom bara några decennium, av en global temperaturökning. För att bromsa temperaturökningen, även inom ramen för Parisavtalet, krävs nu omfattande förändringar i samhället "utan motstycke".

Svenskar äter mindre kött – störst minskning på 30 år

Enligt jordbruksverkets summering har svenskarnas köttförbrukning 2017 minskat mer än något år sedan 1990. När vi väljer kött, väljer vi mer svenskt kött.

Nu förbjuds mikroplaster i kosmetika

Produkter som hudlotion, tandkräm och rengöringsprodukter med små plastpartiklar förbjuds från om några månader för att minska påverkan av mikroplaster på liv i våra hav.

15 000 forskare varnar mänskligheten om miljökatastrof

1992 publicerade världskända forskare en "varning till mänskligheten" med hänsyn till mänskligt beteende som förstör vår miljö. Nu kommer en "andra varning" undertecknad 15 000 forskare.

Astma hos barn kopplat till mammans exponering för plast

Många ftalater, mjukgörande ämnen i plast, är hårt reglerade i EU och får inte användas i leksaker som barn kan stoppa i munnen. Nu visar en studie att barn som exponeras för ftalater redan i mammas mage kan ha ökad risk för astma.

Två tredjedelar av alla cancerfall är ren otur

Mutationer i vår arvsmassa som orsakar cancer har ansetts uppstå av två anledningar, miljöfaktorer och ärftlighet. Men nu kommer bevis för att hela två tredjedelar av cancermutationer uppstår av slumpen.

Regeringens chockskatt ska minska bilutsläpp

Det nya bilskattesystemet som regeringen föreslår innebär en morot eller piska beroende på hur miljövänlig bil du väljer att köpa de kommande åren.

Så framställer forskare miljövänlig vanilj

Medan naturlig vanilj är dyr visar sig syntetisk vanilj vara en riktig miljöbov. Nu har forskare i Indien tagit fram en metod för att göra syntetisk vanilj på ett miljövänligt sätt.

Så ska räkan bidra till en bättre miljö

Forskare i Egypten är på god väg att utveckla ett sätt där torkade räkskal, som annars skulle kastats bort, istället används i skapandet av biologiska, nedbrytbara plastpåsar.

Svensk skog blir allt grannare

Träd skövlas, oansvarig turism skadar och varmare klimat förvirrar stabil tillväxt i svensk skog och mark. Trots detta meddelar viltforskare till TT att mängden träd i Sverige har mer än fördubblats på 90 år.

Så många diabetesfall orsakas av miljögifter

Uppsala-forskare har beräknat kostnaderna för sjukdomar som orsakas av miljögifter. Enbart för diabetes är siffran otrolig.

Studie: Miljögifter kan bidra till småbarnsfeber

Högflourerade ämnen finns i bland annat fisk, dricksvatten, popcorn– och pizzakartonger tillhör de som är absolut mest svårnedbrytbara i naturen. Forskare har nu hittat en koppling som visar att ämnena kan ha något att göra med småbarnsfeber.

Bristfällig kvalitetsupplysning av fisk

Enligt ny undersökning från SIFO har restaurangbesökare svårt att välja rätt fisk. Så mycket som två av tre konsumenter är osäkra på om fisken de ätit de senaste halvåret ens varit miljömärkt.

Jordbakterier kan rena vatten

Långvariga exponeringar av förorenat dricksvatten kan leda till dödliga sjukdomar som cancer, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Men nu har svensk forskning hittat ett sätt att sanera giftiga tungmetaller från vatten med hjälp av vanliga jordbakterier.

10% av jordens vildmark förstörd efter 25 år

En ny studie visar att jorden förlorat en tiondel av världens vildmark. Mycket tack vare människans påverkan genom gruvdrift, olaglig skogsavverkning, jordbruk sam olja– och gasprospektering.

Paradisö klarar sig helt utan fossila bränslen

Costa Rica använde sig enbart av 100 procent förnybar energi mellan juni och augustimånad, enligt en ny rapport, som visar att livet utan fossila bränslen är möjligt – åtminstone för små länder.

Metallpartiklar från avgaser kan gräva sig in i hjärnan

Forskare i England har gjort en obehaglig upptäckt. I hjärnan på människor som bor i urbana miljöer har de hittat mängder av metallpartiklar som verkar komma från bilavgaser.

Så slipper du luftföroreningar i bilkön

Sitter du ofta fast i trafikstockning? Detta bör du tänka på om du vill undvika farliga avgaser.

Jönköping storsatsar på miljön – och barnen

Genom att investera sex miljoner i nytt miljöprojektet vill Region Jönköpings län bland annat öka barns intresse för att äta mer frukt och grönt samt ge dem kunskaper om hållbarhet och hälsofrågor.

Sverige startar algodling – en asiatisk guldgruva som behöver hjälp

Vart i världen odlas det mest alger? Asien. Är den ekologiskt odlad? Nej. Japaner och kineser är till och med nära på att förstöra sina kustområden helt. Därför vänder de desperat sina blickar mot den oskuldsfulla, svenska västkusten ...