Taggat: Miljögift

Barnleksaker mycket giftigare än sexprylar

Av alla de sexprodukter som undersöktes av Kemikalieinspektionen innehöll endast en skadliga kemikalier. Det kan jämföras med en granskning där 15 procent av alla barnleksaker innehöll förbjudna ämnen.

Gifter minskar i kvinnors modersmjölk

Tack vare en unik, pågående studie från Livsmedelsverket kan forskare se att vi får i oss 3-4 gånger mindre mängd av miljögifter än för tjugo år sedan. Dessvärre har några andra kemikalier ökat.

Så många diabetesfall orsakas av miljögifter

Uppsala-forskare har beräknat kostnaderna för sjukdomar som orsakas av miljögifter. Enbart för diabetes är siffran otrolig.

Kosmetika för barn får ökad kontroll

Läkemedelsverkets projekt Barnkoll 2016 siktar på att hjälpa kommuners miljöinspektörer. Målet är att de ska få en bättre koll vad gäller märkning av kosmetiska produkter riktade till barn ute i butiker.

Studie: Miljögifter kan bidra till småbarnsfeber

Högflourerade ämnen finns i bland annat fisk, dricksvatten, popcorn– och pizzakartonger tillhör de som är absolut mest svårnedbrytbara i naturen. Forskare har nu hittat en koppling som visar att ämnena kan ha något att göra med småbarnsfeber.

Bristfällig kvalitetsupplysning av fisk

Enligt ny undersökning från SIFO har restaurangbesökare svårt att välja rätt fisk. Så mycket som två av tre konsumenter är osäkra på om fisken de ätit de senaste halvåret ens varit miljömärkt.

Metallpartiklar från avgaser kan gräva sig in i hjärnan

Forskare i England har gjort en obehaglig upptäckt. I hjärnan på människor som bor i urbana miljöer har de hittat mängder av metallpartiklar som verkar komma från bilavgaser.

Svanen säger nej till YES

Tack vare mer skärpta regler från EU gällande miljömärkningar, klassas nu YES handdiskmedel som miljöfarligt och tappar därmed sitt märke från Svanen.

DH:s lilla miljöhandbok inför kräftskivan

Kräftor, dillkronor, knäckebröd och nubbe. Allt som hör sensommarn till. Processen mellan mörkt sjövatten till kokande kastrullvatten behöver inte heller vara alltför krånglig. Men vet du om de nya fiskeregler som kretsar kring kräftan, samt vilka miljögifter som sitter vart innanför djurets hårda skal?

Surströmming – farligare än ”vanlig” strömming

Nu vill Livsmedelsverket uppmärksamma surströmmingssäsongen och påminna om fiskartens höga halter av miljögifterna dioxin och PCB: ”I år följer vi upp med nya prover på strömmingen.”

Miljögifter hotar hundvalpar

En studie ledd av forskare vid University of Nottingham har upptäckt att fertiliteten hos hundar drabbats av en kraftig nedgång under de senaste tre decennierna. Boven i dramat kan vara miljögifter som finns i diverse hundfoder, enligt de spekulerande forskarna.

Så påverkas vi av miljögifter från vattnet

Vattenområden där människan gillar att röra sig är ofta vid badplatser, platser som sägs ha badvänligt vatten då kommuner undersöker deras bakteriehalt: ”Jag är däremot osäker på om de kollar upp miljögiftshalterna.”

Kostrådgivning för gravida: Fisk

Vi ger dig en serie artiklar på temat kostrådgivning där vi gräver ner oss i vad du kan äta och bör undvika under graviditeten.