Taggat: MS

Svenska forskare utnyttjar jäst som medicinfabrik

Svenska forskare står för ett genombrott i tillverkningen av komplexa läkemedel, med hjälp av enkla jästceller.

Upptäckt: Tarmbakterierna som kan trigga MS

Två nya studier ger starka bevis för att tarmfloran kan vara utlösande faktor för den förödande nervsjukdomen MS.

Upptäckt: Så triggas autoimmuna sjukdomar

Forskare i USA tror sig nu ha hittat den utlösande faktor som triggar immunsystemet vid autoimmuna sjukdomar och kan förklara varför kvinnor i större utsträckning drabbas.

Vad betyder ”Ja” till medicinsk cannabis egentligen?

För första gången kommer två svenska patienter få cannabis utskrivet på recept enligt ett beslut från Läkemedelsverket. Men Karl Mikael Kälkner vid Läkemedelsverket förtydligar att för andra patienter som vill ha samma godkännande ser situationen precis likadan ut som för en vecka sedan.

Genombrott: Läkemedel effektivt mot MS

I tre stora studier publicerade i New England Journal of Medicine visar kanadensiska forskare att ett nytt läkemedel kan förebygga attacker av multipel skleros men även bromsa utvecklingen av symtom. Överläkare Fredrik Piehl kommenterar resultaten.

Danskt ja till legalisering av cannabis

Legalisering av cannabis har sakta men säkert kravlat sig upp till norden. Sverige är fortfarande starkt emot detta och vill se mer vetenskapliga bevis innan de ens börjar överväga idén. Men behövs det verkligen om cannabis visat sig fungera för många patienter?

Fokus på könsskillnader i hjärnan

Historiskt sett har klinisk forskning främst utförts på män och har lett till att skillnader mellan könen hamnat i skymundan. Nu tillägnas en hel vetenskaplig tidskrift åt kvinnors hjärnor.

Cannabismedicin nekas högkostnadsskydd

Tråkiga nyheter för de som bor i Sverige och lider av multupel skleros, MS. Det har nämligen beslutats att det cannabisbaserade läkemedlet Sativex inte får ingå i högkostnadsskyddet enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Medicinsk cannabis på väg till Danmark

Det danska socialdepartementet är redo att tillåta behandling med medicinsk cannabis.

4 anledningar att krydda med kanel

Kanel har visat sig ha antivirala och antiinflammatoriska egenskaper och har därför studerats i koppling till flera sjukdomar som Parkinson och cancer. Så på kanelbullens dag, unna dig en extra nypa kanel! 

MS – Multipel skleros

MS är en nervsjukdom vars orsak fortfarande är ett mysterium. Men det finns bevis för att gener och miljöfaktorer som vi exponeras för under hela livet ökar risken. Fredrik Piehl, specialist inom neuroimmunologi vid Karolinska universitetssjukhuset, berättar om dagens behandling och vart framtida forskning siktar.