Taggat: psykisk hälsa

Ta dig upp ur depression med dessa tips

Följande nio tips kan hjälpa dig att ta dig upp ur depression.

Var fjärde ung kvinna drabbas av ångest

En ny studie från Lunds universitet har undersökt trenden av ångest i Sverige sedan 1980-talet. Unga kvinnor drabbas mer och mer av ångest idag men när de blir äldre vänder trenden om.

Ayahuasca stimulerar nya nervceller

Fler och fler svenskar reser till Sydamerika för att delta i Ayahuascaceremonier som ger en psykedelisk upplevelse. Nu visar en studie från Brasilien hur en sådan trip kan påverka hjärnan.

”Magic mushrooms” hjälper cancerpatienter med dödsångest

En enda dos av det hallucinogena ämnet psilocybin hjälpte patienter med grav depression och ångest visar två noggranna studier.

Penismätare ska locka killar till ungdomsmottagning

För att få mer killar att besöka ungdomsmottagningen i Blekinge har ett speciellt måttband tagits fram för att mäta penis diameter.

Studie: Ensamvargar är smartare individer

Denna studie är ett halvår gammal, men ack så intressant. Den hävdar nämligen att människor som gillar att umgås i små grupper och inte alltför ofta har en högre intelligensgrad.

Skola ersätter kvarsittning med meditation

Istället för att ge barn kvarsittning eller relegera dem från skolan har Robert W. Coleman Elementary School valt att ge elever ett mer annorlunda typ straff.

Ny samlad plats för självmordsprevention

Den 9 september lanserade Folkhälsomyndigheten Suicidpevention.se. Där samlar de kunskap om självmord och information om deras arbete med nationell samordning med andra myndigheter och intresseorganisationer.

Då väljer vi att skilja oss

Det har sedan länge funnits bevis som visat att skilsmässa är mer populärt under vissa tider på året. Bevis som uppdaterade Facebook-statusar räknas däremot inte som exakt mätbara uppgifter, vilket är varför Washington universitetet (UW) lagt fram några faktiska siffror för att stödja bevisen.

Jönköping storsatsar på miljön – och barnen

Genom att investera sex miljoner i nytt miljöprojektet vill Region Jönköpings län bland annat öka barns intresse för att äta mer frukt och grönt samt ge dem kunskaper om hållbarhet och hälsofrågor.

5 tips för en avkopplad semester

Trappa ner i god tid och träna på att vara tillsammans. Det är några av de tips vi på Dagens hälsa vill ge alla er semesterfirare, så att långledigheten blir så vilsam och optimal som möjligt.

Så här mycket sömn behöver ditt barn

Sömnexperter i USA reder ut exakt hur mycket sömn ditt barn behöver beroende på ålder.

Så påverkas hälsan av en senare pension

När pensionsåldern höjdes från 63 till 65 år i Sverige år 2000 påverkade reformen främst den kvinnodominerade sektorn, vård och omsorg. Forskare började därför studera utfallet av den nya reformen genom att granska kvinnornas mentala och fysiska hälsa.

Därför brister hjärtat hos bipolära och deprimerade

Forskare från Umeå universitet fördjupar sig i hjärtat hos bipolära och deprimerade. Förhoppningarna är att resultaten kan leda till bättre preventiv behandling av hjärt-kärlsjukdomar hos dessa patienter.

Barn till ensamstående mammor mår precis lika bra

Antalet barn som föds till ensamstående kvinnor ökar, delvis på grund av enklare lagstiftning och tillgång till konstgjord befruktning. Nu visar en studie från England att barn till ensamstående mammor mår precis lika bra som barn till heterosexuella par.

Färre barn tar narkotikaklassat sömnmedel

Under de senaste åren har förskrivningen av narkotikaklassade sömnmedel minskat till barn som är mellan 10-14 år. Istället har det ersatts med det icke beroendeframkallande sömnmedlet, propiomazin.

Avgaser påverkar barns psykiska hälsa

Forskare från Umeå universitet har studerat kopplingen mellan luftföroreningar och barns psykiska hälsa. Genom att undersöka uttag för läkemedel kunde de tydligt se att uttagen för psykiatriska diagnoser var högre i områden med högre avgashalter.