Taggat: Sol

Framtidens brun utan sol kräm skyddar mot cancer

Dagens brun-utan-sol hudkrämer ger ett solkysst intryck för de som inte kan eller vill vara ute i solen. Krämerna är dock bara en kosmetisk lösning och ger i sig inget skydd mot farlig UV-strålning som kan ge hudcancer. Det vill däremot framtidens brun-utan-sol ändra på. 

Strandparasoll ersätter inte solkräm

Cirka 78 procent av de människor som använde ett paraply för att skydda sig från solen under ett par timmar på stranden var solbrända nästkommande dag, jämfört med endast 25 procent av de som använde sig av solkräm med solskyddsfaktor (SPF) på 100.

Så köper du miljövänlig solkräm

Läkemedelsverket har granskat solskyddsprodukter på den svenska marknaden med fokus på korrekt märkning, innehåll och effekt. Men fortfarande får miljöfrågor en försumbar plats i diskussionen. David Gunnarsson från Naturskyddsföreningen förklarar hur du som konsument kan göra bra miljöval när du handlar solkräm.

Forskare: Farligt att grilla i aluminiumfolie

Under sommaren händer det allt som ofta att lunch eller middag vankas vid grillen med något gott att dricka i ena handen. Vad många inte insett tidigare – inklusive forskare – är att folie som är inlindat runt mat kan komma att läcka ut och sätta sig i maten. En stor hälsorisk, enligt en ny studie från Kairo.

Därför är mygg galna i midsommarfirare

Helan går Helan går, sjung hopp fallerallan lallan lej. Helan går, sjung hopp fallerallan lej. Lika glada som vi människor är på midsommar, är även myggen, då det är den perioden de är som störst och har som enklast att lokalisera vårt blod.

Midnattssolen kan medföra sömnproblem

20 maj debuterade midnattssolen i Sverige. Solen är framme i två månaders tid och går att beskåda norr om norra polcirkeln. Dessvärre har detta lett till sömnproblem, främst hos säsongsarbetare som åker från södra till norra delarna av Sverige.

Förväxla inte soleksem med rosacea

Soleksem och rosacea är två helt skilda hudåkommor som bland annat utlöses av starkt solljus på – vanligtvis – känslig hy. Det är därför viktigt att kunna skilja dessa åt då deras behandlingsmetoder är helt olika.

Så många kalorier innehåller din glass

Är du en av de som vill äta glass hela sommaren lång men ändå tänka på ditt kaloriintag? Ta då en titt på hur mycket kalorier glassarna i frysboxen innehåller med hjälp av våran lista.

Simbassängen är snuskigare än du tror

Kemister och biologer har granskat bubbelpooler och simbassänger för att utvärdera effekten av olika reningssystem. Vad de upptäckte var häpnadsväckande.

Så påverkas ditt barn av huggormsbett

Den svenska sommarvärmen har anlänt tidigt i år vilket har resulterat i rekordmånga huggormsbett runtom i landet. Dagens Hälsa har därför samlat ihop fakta till oroliga föräldrar om ormens påverkan på barn och tips på hur det går att hålla den borta.

Allt du behöver veta om soleksem

Har du drabbats av soleksem? Här är våra tips för att lindra symtomen och skydda dig mot farlig UV-strålning i sommar.

Kan du bli solbränd genom ett fönster?

Några vintersolstrålar strilar igenom molnen, du behöver ett D vitamintillskott men det är för kallt för att sitta ute med bar överkropp. Räcker det med att sitta innanför köksfönstret?

Varför biter myggor dig och ingen annan?

Efter en natt i sommarstugan vaknar du med 200 myggbett över benen men din rumskamrat vaknar oskadd. Så vad är det som lockar myggorna till just dig?